Fastighetsmäklarförbundets webbplats med de senaste nyheterna inom mäklarbranschen
Säkerställ att du gör du gör rätt med ny FMF-tjänst!

Säkerställ att du gör rätt med ny tjänst från Fastighetsmäklarförbundet!

För att säkerställa att våra medlemmar har rätt kunskap och rätt resurser i sitt viktiga arbete erbjuder nu Fastighetsmäklarförbundet en helt ny tjänst. Syftet med tjänsten är att du som företagsledare eller kontorsägare ska kunna säkerställa att du och dina medarbetare på kontoret efterlever fastighetsmäklarlagen, penningtvättslagen och andra lagar som är tillämpliga på mäklarnas verksamhet.

Läs mer.

Riksbanken: det bör införas ett centralt bostadsrättsregister

Riksbanken: det bör införas ett centralt bostadsrättsregister

Den 23 maj släppte Riksbanken sin första finansiella stabilitetsrapport för 2018. I rapporten bedömer Riksbanken att "det bör införas ett centralt register för bostadsrättspanter för att minska att enskilda hushåll drabbas av ekonomiska förluster i händelse av dold pant". Avsaknaden av ett centralt bostadsrättsregister har sedan tidigare uppmärksammats av Fastighetsmäklarförbundet och vi är glada över att även Riksbanken nu ställer sig bakom förslaget.

Läs mer.

---
FEI-bloggen: Första Tentan

FEI-bloggen: Första Tentan

Under studentfliken på www.fmf.se kan du följa FEI-bloggen. En blogg som handlar om de tre studenterna Anton Lindström, Jessica Björkqvist och Adam Frostelind och som alla läser FEI:s Fastighetsmäklarutbildning. I takt med att sommaren gör sitt intåg tuffar livet på för de blivande fastighetsmäklarna. De har nu haft första tentan, i Fastighetsförmedling Introduktion.

Läs mer.

Uppdaterad Dataskyddsinformation

Uppdaterad Dataskyddsinformation

Som tidigare utlovats har det inom ramen för arbetet med de branschgemensamma riktlinjerna avseende tillämpningen av Dataskyddsförordningen även tagits fram en mall för information till registrerade och en mall för personuppgiftsbiträdesavtal. Mallen för information till registrerade finns att tillgå i mäklarsystemen Vitec, Fasad och Mspecs och mallen för personuppgiftsbiträdesavtal finns att ladda ned på hemsidan bland de övriga dokumenten gällande GDPR.

Läs mer.

---
FMF:s årsmöte 2018 i Malmö

FMF:s årsmöte 2018 i Malmö

Förra torsdagen ägde Fastighetsmäklarförbundets årsmöte rum på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Kvällen innan fick en grupp nyfikna medlemmar testa på Virtual Reality följt av en gemensam middag. På förmiddagen innan årsmötet bjöd förbundsjuristerna Niklas Rollgard och Diego Ortíz del Gaíso på en föreläsning om det senaste inom juridiken. 

Läs mer.

Lägre byggkostnader med nordiskt samarbete

Lägre byggkostnader med nordiskt samarbete

Enligt ett pressmeddelande från regeringen framgår det att de nordiska länderna den 29 maj enades om att stärka samarbetet kring harmonisering av byggregler och standarder mellan myndigheter i de nordiska länderna. Syftet är att det ska leda till lägre byggkostnader.

– Norden ska vara världens mest integrerade byggmarknad. Vi vill göra det lättare för företagen i Norden att bygga tvärs över gränserna för att skapa bättre och billigare byggen i alla delar av Norden, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Läs mer.

---
Svenskens drömbostad

Svenskens drömbostad

Om svenskarna fick välja boende helt fritt så skulle de flesta välja en herrgård på landet. Trevlig nog kommer "min nuvarande bostad" på andra plats vilket indikerar att de flesta svenskar trivs rätt bra hemma. Detta visar en undersökning från Fastighetsbyrån där 1002 svenskar har fått svara på frågan "Vilket drömboende i världen skulle du helst vilja ha?"

Läs mer.