Köpa bostad

Vi har samlat nyttiga artiklar på allt som berör ett köp av en bostad.

Guider & Råd

Budgivning

Fastighetsmäklarinspektionen har gett ut ett faktablad som är riktat till konsumenter om saker som är bra att veta inför en budgivning.

Texten tar upp vad som gäller för köpare, säljare och mäklarens skyldigheter.

Läs mer

Guider & Råd

Hur ett tillträde går till

Tillträdet är det tillfälle då den slutliga bostadsaffären görs upp och bostaden byter ägare.

Ofta har man väldigt mycket praktiskt att utföra inför tillträdet, men vet kanske egentligen inte hur tillträdet kommer att gå till. Här följer en beskrivning av det normala händelseförloppet.

Läs mer

Guider & Råd

Fastighetstillbehör: fast och lös egendom

Till fastigheten finns tillbehör, så kallade fastighetstillbehör, såsom exempelvis byggnaden. Fastighetstillbehör ingår i köpet. Tillbehör finns även till byggnaden, så kallade byggnadstillbehör, och även dessa ingår i köpet om inte annat särskilt avtalas.

Läs om exempel på fastighetstillbehör och vad som gäller vid bostadsrätter.

Läs mer

Guider & Råd

Undersökningsplikt och besiktning

Som köpare av en bostad har du en omfattande undersökningsplikt, framför allt vid köp av fastighet. Även vid köp av bostadsrätt gäller det att undersöka vad du köper. Om du efter tillträdet upptäcker fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning, kan du i regel inte göra dessa fel gällande mot säljaren.

Läs mer

Guider & Råd

Köpa bostad

Det är lätt att känna osäkerhet inför allt som ingår i en bostadsaffär. Därför har vi gjort en checklista där vi har beskrivit alla stegen i köpprocessen, från början till slut.

Vi går igenom vad du som köpare av en bostad bör tänka på inför varje steg.

Läs mer