Att välja fastighetsmäklare

När du ska välja fastighetsmäklare bör du ställa vissa kontrollfrågor, så att du lättare kan jämföra olika fastighetsmäklare. Du köper en tjänst, men tjänsten ser inte likadan ut hos alla mäklarfirmor.

Därför bör du vara noga med att i förväg ta reda på exakt vad som ingår i just den tjänst du köper. Nedan följer några bra frågor att ställa till mäklaren för att du sedan ska kunna göra rätt val:

1. Hur kommer bostaden att marknadsföras?

Ta reda på hur fastighetsmäklaren planerar att marknadsföra bostaden och om det finns några kanaler som är bättre än andra. Kanske finns det någon tidning eller sajt som det kan vara särskilt lönsamt att annonsera bostaden i?

2. Hur väl känner mäklaren till närområdet?

Det är en fördel om mäklaren känner till området. Då kan denne lättare berätta för potentiella köpare om områdets fördelar, var de bästa skolorna finns, var närmaste förskola ligger, om det är ett område med mycket barnfamiljer eller inte, om det finns parker, affärer och kommunikationer i närheten.

3. Hur stort är arvodet och vad ingår i det?

Ta reda på vilket arvode fastighetsmäklaren begär samt hur mäklaren planerar att genomföra förmedlingsuppdraget från start till mål. Jämför vad du får för pengarna snarare än arvodets storlek. Då tjänsterna mellan olika mäklarföretag ofta skiljer sig åt går det inte att enbart jämföra prislappen.

4. Hur ställer du dig till extra visningar?

Ta reda på om fastighetsmäklaren är öppen för att ha extra visningar utöver de som utannonseras från början. Om bostaden inte blir såld på första visningen eller om spekulanter inte kan komma på inplanerade visningar, hur agerar fastighetsmäklaren då? Här gäller det också att som kund fundera över hur du ställer dig till att löpande ha privata visningar. Kom redan från början överens med mäklaren om hur säljprocessen ska gå till.

5. Viktigt vid val av fastighetsmäklare

En fastighetsmäklare ska kunna förmedla din bostad på ett trovärdigt sätt till intresserade spekulanter. Därför är det viktigt att du känner förtroende för fastighetsmäklaren. Mäklaren måste ha rätt kunskapsnivå, men också vara en duktig säljare. Låt därför mäklaren börja med att sälja in sig själv till dig.

6. Hitta mäklare

Titta gärna under fliken ”Hitta FMF-mäklare” för att finna förslag på fastighetsmäklare.