WR Berkley blir Fastighetsmäklarförbundets försäkringsgivare för ansvarsförsäkringen från och med första januari 2025, och fortsätter samtidigt som försäkringsgivare för kontorsförsäkringen.
Du kommer bland annat att märka detta genom att grundförsäkringsbeloppet höjs från dagens 2,5 miljoner kr, till 3 miljoner kr.
Och om du vill höja försäkringsbeloppet, kan du från och med 2025 välja mellan 5 och 10 miljoner kr.
Uppdaterad information och villkor kommer att publiceras här på hemsidan, priserna hittar du här.
Grundpaketet för ansvarsförsäkring tecknas per automatik när du blir medlem i FMF. Tillägg till ansvarsförsäkringen samt kontorsförsäkring tecknas om du aktivt väljer det.
Har du frågor eller behöver rådgivning kring försäkringen vänligen kontakta Fastighetsmäklarförbundets försäkringsförmedlare, Croisette.
Greta Falkmarken
greta.falkmarken@croisette.se
+46 (0)761 14 04 60
Jenny Ulriksson
jenny.ulriksson@croisette.se
+46 (0) 738 44 73 22
Om du erhåller ett skadeståndskrav är det av stor vikt att du anmäler ett ärende till Eir Försäkring AB så snart som möjligt.
Det är viktigt att du som fastighetsmäklare håller en neutral inställning till kravet och anmäler kravet så snart som möjligt till Eir Försäkring AB. Du kan samtidigt meddela kravställaren att du har anmält kravet till ditt försäkringsbolag för bedömning.
Så snart du har tagit del av anmälan hör du av dig till förbundets jurister på Next för att få hjälp med svaret på kravet, som är en av handlingarna som ska skickas in till försäkringsbolaget.
Vad gäller skadeståndskrav skall mäklaren inte ta ställning till skadeståndskravet och då inte heller hänvisa till FRN. När Eir Försäkring AB bestrider ett skadeståndskrav åt mäklarens räkning hänvisas det alltid till FRN. Detta gäller endast skadeståndskrav och inte krav på provision.
Maila in till skador@eirforsakring.se för skadeanmälningar och ange ”Skadeanmälan FMF” i ämnesraden.
Följande ska också bifogas i skadeanmälan:
Anmälan till FMI eller där reklamationen avser nedsättning av provision:
Mäklaren har möjlighet att på egen hand välja ombud som för deras talan. Detta eftersom dessa frågor hanteras inom ramen för mäklarens rättsskyddsförsäkring. Denna försäkring ersätter ombudskostnader efter avdrag för självrisk.
Vid anmälan till FMI är det datum för föreläggandet från FMI som är skadedatum vilket betyder att förelägganden daterade 2023 eller senare blir föremål för rättsskyddsförsäkringen hos Eir Försäkring AB. Vad gäller krav på nedsättning av provision (FRN) är det tvistedag som utgör skadedatum, dvs när motpartens krav bestrids av mäklaren. Bestrids kravet under 2023 eller senare ska detta anmälas till Eir Försäkring AB. Rättsskyddsskador med skadedatum tidigare än 2023 anmäls till FMFs tidigare försäkringsgivare IF.
Reklamationer med skadeståndskrav:
Skadeståndskrav enligt FML hanteras inom ramen för mäklarens professionsansvarsförsäkring hos Eir Försäkring AB. De utreder om skadeståndsskyldighet föreligger och betalar ut det skadestånd som fastighetsmäklaren är skyldig att betala enligt skadeståndsrättsliga regler. Om förutsättningarna för skadeståndsskyldighet inte är uppfyllda bestrider Eir Försäkring AB kravet för mäklarens räkning. Eir Försäkring AB företräder fastighetsmäklaren och sköter korrespondens med motparten. Det finns inga mandat för fastighetsmäklaren att själv välja ombud i dessa fall.
Eir Försäkring AB är ansvarsförsäkringsgivare åt FMF sedan 2023-01-01. Det betyder att krav där datum för köpekontraktets undertecknande är under 2023 eller senare hanteras av Eir Försäkring AB. Krav med tidigare överlåtelsedatum hanteras av er tidigare försäkringsgivare.
Skador som skett innan 2023-01-01 ska anmälas till tidigare försäkringsgivare If. Upptäcker du skadan nu men den hände 2022, ska den anmälas till både If och Eir Försäkring AB.
Se ovan hur du gör skadeanmälan till Eir Försäkring AB och tryck ”läs mer” för att göra en skadeanmälan till tidigare försäkringsgivare.
Läs merFastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) är en branschnämnd som prövar tvister mellan konsumenter och fastighetsmäklare. Tvisten kan gälla ett krav på skadestånd eller nedsättning av provision.
Medan Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) är en tillsynsmyndighet som registrerar samt kontrollerar mäklare och mäklarföretag men hanterar inte tvister eller frågor om skadestånd.