Fastighetsmäklarförbundets webbplats med de senaste nyheterna inom mäklarbranschen

Något uppåt på blandad bostadsmarknad i oktober

Den senaste månaden har priserna på både bostadsrätter och villor ökat med 1 procent. På tre månader har priserna på bostadsrätter stigit med 5 procent och villorna med 2 procent. Årstakten har fortsatt nedåt och ligger nu på +6 procent för bostadsrätter och +9 procent på villor. Statistiken baseras på försäljning av 41 400 villor och bostadsrätter…

Läs mer.

Något uppåt på blandad bostadsmarknad i oktober

Påminnelse för de som ännu inte har anmält sig till extrastämman den 22 november.

Med anledning av den kommande extrastämman, gällande ägandet i Hemnet, vill vi passa på att påminna om att alla som vill ha rösträtt på stämman måste anmäla sig till kansli@fmf.se senast den 18/11.

Vi vill också påminna om de två informationsmötena som kommer att äga rum i Stockholm den 18/11 och i Malmö den 21/11 med anledning av detta. För att delta på något av dessa måste du anmäla dig till utbildning@fmf.se senast den 16/11. Glöm inte att ange vilket möte du vill gå på.

---
Stopp för fotografering med drönare

Södra regionen bjöd in till Mårten gås

I torsdags hölls södra regionens alternativa julbord (som här stavas Mårten Gås) på anrika Staffanstorps Gästis. Information om försäkringar från SÄKRA och juridiska klurigheter med förbundsjurist Magnus Melin föregick sittningen där ett gott FMF-gäng njöt av mat och dryck i kollegial anda. Betyget från alla närvarande var att "det här gör vi om nästa år!" 

Ann-Christine, ordförande i region syd, vill passa på att tacka alla deltagarna för en trevlig och givande kväll

Kraftigt höjda taxeringsvärden på landsbygden

Kraftigt höjda taxeringsvärden på landsbygden

Enligt en ny prognos som Villaägarnas Riksförbund tagit fram med hjälp av SCB stiger taxeringsvärdena för landets småhus 2018 i snitt med 25 procent. Drygt 950 000 hushåll som idag ligger under taket för fastighetsskatten får då räkna med en skattehöjning på ett par tusenlappar om året. I många kommuner i Sverige kommer detta att innebära en chockhöjning av taxeringsvärdena…

Läs mer.

---
Världens största mäklarmässa: Ett verktyg även för svenska mäklare

Världens största mäklarmässa: Ett verktyg även för svenska mäklare

FMF:s styrelseledamot Johan Linde var en av de 20 svenskar som via FMF:s researrangemang besökte NAR-konventet i Orlando (Florida) den 3 till 7 november. Konventet är världens största mäklarmässa med runt 1000 utställare och nästan 36 000 deltagare från hela världen. Vi har pratat med Johan och frågat hur han upplevde mässan.

Läs mer.

Olika signaler på husmarknaden

Olika signaler på husmarknaden

I torsdags släpptes Småhusbarometern av Statistiska centralbyrån, SCB, för perioden augusti-oktober. Denna visade att signalerna på husmarknaden är blandade. De senaste två månaderna har priserna på småhus sjunkit med nästan 1 procent jämfört med nivån i augusti. Men samtidigt har priserna gått upp med nästan 3 procent under augusti-oktober jämfört med de tre föregående månaderna maj-juli.

Läs mer.

---
Vem bär ansvaret för hur bostadsmarknaden ser ut?

Vem bär ansvaret för hur bostadsmarknaden ser ut?

I en färsk undersökning från SBAB har man låtit 1 049 personer svara på frågor om bostadsmarknaden. Bland annat frågade man om vem som bär ansvaret för att bostadsmarknaden ser ut som den gör just nu...

Läs mer.

---
London kan få världens första skyskrapa i trä

London kan få världens första skyskrapa i trä

Det 300 meter höga trähuset kan komma att byggas i London om planerna blir verklighet. I så fall kommer det att slå dagens norska rekord med råge och bli världens högsta hus byggt i trä. Detta innebär en skyskrapa med totalt 80 våningar och fler sidobyggnader med sammanlagt över 1.000 bostäder. Huset blir då sex gånger högre än dagens högsta trähus ”Treet” i norska Bergen.

Läs mer.