Fastighetsmäklarförbundets webbplats med de senaste nyheterna inom mäklarbranschen
Hemnet - Sveriges mest besökta bostadssajt

Amorteringskrav på ingång

I lördags presenterade regeringen sitt förslag om amorteringskrav efter att ha kommit överens med alliansen och vänsterpartiet.

Förslaget ger finansinspektionen mandat att själva införa kravet och förslaget förväntas klubbas igenom någon gång under våren 2016.

Redan befintliga lån kommer inte att omfattas av kravet och i enlighet med alliansens ultimatum kommer nyproducerade villor och lägenheter inte heller omfattas.

Läs mer.

---
Hyresnämnden prövar Airbnb-uthyrning

Hyresnämnden prövar Airbnb-uthyrning

En kvinna som hyrde ut sin bostadsrätt på Airbnb blev nyligen stoppad av Stockholms hyresnämnd.

Ärendet är det första i sitt slag i Sverige. När kvinnan ansökte om tillstånd för andrahandsuthyrning upptäcktes att hon redan tidigare hade hyrt ut lägenheten utan bostadsrättföreningens vetskap, vilket strider mot 7 kap. 10 § bostadsrättslagen. Eftersom bostadsrättsföreningen ansåg att kvinnan ”hade gått bakom ryggen” på dem.

Läs mer.

---
Radhusägarens ansvar vid brandspridning

Radhusägarens ansvar vid brandspridning

Kammarrätten i Stockholm slår fast att radhusägare kan vara skyldiga att minska risken för brandspridning.

Detta trots att objektet tidigare har blivit godkänt vid slutbesiktning. I domen klargör man alltså att även om ett objekt uppfyllt brandsäkerhetskraven när det byggdes kan ägaren vara tvungen att ”anpassa sig” efter Boverkets nu gällande föreskrifter.

Läs mer.

---
Reporäntan oförändrad

Reporäntan oförändrad

Riksbankens besked innebär ingen förändring för reporäntan på -0,35 procent.

Om inflationsutsikterna skulle försämras har Riksbanken fortsatt hög beredskap att göra penningpolitiken ännu mer expansiv.

Förra veckan presenterade Riksbanken sin penningpolitiska rapport och åtgärderna som det tagits beslut om tidigare i år står sig bra trots osäkerhet kring omvärldens utveckling.

Läs mer.

---
SEB höjer sina bolåneräntor

SEB höjer sina bolåneräntor

Från och med den 2 september höjer SEB sina bolåneräntor med cirka 0,15 procentenheter meddelade banken förra veckan på sin hemsida.

"Vi tar höjd för den verkliga kostnaden av vår långa och stabila upplåning och anpassar prissättningen till marknadsläget", säger Mats Torstendahl, chef för Kontorsrörelsen.

Nästa ränteomsättning för lån med tremånadersränta, sker den 16 september och då slår höjningen igenom.

Läs mer.

---
HD skall pröva när ansvaret att betala avgift till BRF övergår

HD skall pröva när ansvaret att betala avgift till BRF övergår

När övergår skyldigheten att betala månadsavgift från säljaren till köparen?

På tillträdesdagen skulle nog de flesta oreserverat svara. Men ibland kan svaret vara mer komplicerat.

En kvinna i Örebro sålde sin bostadsrätt. I köpekontraktet, som hade upprättats av en fastighetsmäklare, fanns en standardformulering som angav att ”ägande- och dispositionsrätten övergår till köparen först på tillträdesdagen sedan köpeskillingen erlagts”.

Läs mer.