Fastighetsmäklarförbundets webbplats med de senaste nyheterna inom mäklarbranschen
Villa- och radhusägare oroar sig inte över ökade elkostnader

Villa- och radhusägare oroar sig inte över ökade elkostnader

Trots hoten om ökade elpriser i vinter är inte svenska villa- och radhusägare särskilt oroliga över ökade elkostnader. Men man anser samtidigt att elnätsbolagens avgifter är för höga. Det visar en undersökning som Fastighetsmäklarförbundet gjort i samarbete med Kantar Sifo. Fastighetsmäklarförbundet har ställt frågan till svenska villa- och radhusägare om man är oroad över att ett ökat elpris kan höja boendekostnaderna.

Läs mer.

---
FMFs medlemsråd är igång!

FMFs medlemsråd är igång!

I förra veckan hade Fastighetsmäklarförbundets medlemsråd sitt första möte. Tanken med medlemsrådet är att det skall vara mäklare från hela landet och från olika typer av mäklarföretag som tillsammans diskuterar olika frågor som cirkulerar i branschen och även är ett bollplank till styrelsen i deras arbete med att utveckla FMF.

– Vi har skissat på hur vi på ett regelbundet sätt skall få ett naturligt bollplank bland medlemmarna och det känns jätteroligt att nu vara igång med detta. För mig har det alltid varit viktigt att vi är ett förbund som verkligen jobbar med de frågor som våra medlemmar tycker är viktiga och med medlemsrådet säkerställer vi det ytterligare, säger Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

---
Senaste mäklarbloggen från FEI

Senaste mäklarbloggen från FEI

Åtta månader har gått sedan de tre deltagarna steg in i FEI:s lokaler på Lindholmen i Göteborg för att påbörja resan till utbildade fastighetsmäklare. Kunskaperna de inhämtat under månaderna sedan starten har de redan användning av på både jobbet och i vardagen. Just nu läser Adam, Anton och Jessica för fullt inför tentan i Byggnadsteknik 7,5 hp.

Läs mer.

---
Carolina Stegman om mäklaryrket i DN

Carolina Stegman om mäklaryrket i DN

Enligt Dagens nyheter ökade omsättningen i mäklarbranschen från knappt 8,7 miljarder kronor till 10,3 miljarder mellan 2014 och 2017 samtidigt som vinstmarginalen steg från 15,7 procent till 25,3 procent. Ökningen av vinstmarginalen tros dock bero på Hemnet-försäljningen. Fastighetsmäklarförbundets vd, Carolina Stegman, anser dock inte att det är bostadspriserna som är det mest avgörande för mäklarnas inkomster utan snarare antalet affärer.

Läs mer.

---
Mindre andel av inkomsten till boendet än för tio år sedan

Mindre andel av inkomsten till boendet än för tio år sedan

Trots att bostadspriserna är betydligt högre idag lägger hushåll i bostadsrätter en mindre andel av sin disponibla inkomst på boende än för tio år sedan. Detta beror till största delen på det låga ränteläget samt en god inkomstutveckling. Skulle räntan stiga med två procent så skulle hushållen behöva lägga samma andel av sin inkomst på boendet som 2008.

Läs mer.

Här har priserna stigit mest de tio senaste åren

Här har priserna stigit mest de tio senaste åren

Även om marknaden stannat av lite under 2018 har priserna rusat de senaste tio åren. Villapriserna har ökat med 54 procent och bostadsrättspriserna med hela 82 procent. Enligt en ny kartläggning, som Svensk Fastighetsförmedling har gjort, har priserna för bostadsrätter stigit mest i Motala kommun, med hela 319 procent, och för villapriser i Mullsjö kommun med 93 procent.

Läs mer.