Just nu är det bara är en tidsfråga innan Stockholm får sin första riktiga skyskrapa. Bland annat är förberedelserna för Tellus Tower, vid Telefonplan i Stockholm, i full gång men även andra skyskrapor har lämnat ritbordet. Om de kommer att byggas eller inte återstår att se.
Men hur ser det egentligen ut med alla de byggnadsprojekt som aldrig blev av? De flesta av oss känner inte ens till många av de spektakulära förslag som har presenterats under de senaste 150 åren. Vi listar tre av de mest spektakulära.
Rivandet av gamla stan
Under en stadsplanerartävling på 30-talet föreslog den franske arkitekten Charles-Édouard Jeanneret-Gris att man skulle riva hela gamla stan med undantag från slottet och ett fåtal hus. Resten skulle bli en ”öppen yta” mellan Södermalm och Norrmalm. Lyckligtvis röstade domarna nej till förslaget.
Villastaden på Kungsholmen
1886 var Hornsberg på nordvästra Kungsholmen obebyggt. Bolaget Tomt AB Hornsberg planerade då att bygga ett villakvarter med parkanläggningar, vägar och träd. Problemet var bara att de inte sålde en enda tomt, vilket kan ha berott på att området låg för nära industrierna. Vad en villa med stor tomt på Kungsholmen hade kostat idag vågar vi kanske inte ens fantisera om.
Skyskrapan på Nybroplan
År 1927 föreslog den Amerikainspirerade ingenjören Thor Törnblad att man skulle bygga en stor skyskrapa vid Nybroplan på Blasieholmen. Kolossen skulle inrymma 1 000 bostäder, affärer, simhall, operationssalar, bio, resebyrå och vara arbetsplats åt 5 000 personer. Skälet till att skyskrapan aldrig byggdes berodde främst på ljusförlusten till byggnaderna runt omkring samt att den omgivande trafiken skulle blockeras.