jun 26 | Nyheter

Högsta domstolen: Hembudsförbehållet gäller inte

Ett hembudsförbehåll innebär att någon eller några personer har förköpsrätt till en fastighet. Fastigheten får alltså inte säljas förrän den har hembjudits till dessa personer. Hembudsskyldigheten medför att ägaren inte har rätt att begära att fastigheten ska säljas på offentlig auktion enligt lagen om samäganderätt.

Sedan gammalt gäller att ett hembudsförbehåll endast är giltigt om fastighetsägaren har fått fastigheten genom arv eller gåva, i annat fall är det ogiltigt. Ofta är det fråga om en fastighet som en syskonkrets har fått i gåva av föräldrarna, och där föräldrarna vill att fastigheten ska stanna inom syskonkretsen.

I målet hade en man fått en del av fastigheten i gåva med hembudsförbehåll, en annan del hade han köpt. Frågan gällde om han hade möjlighet att begära att fastigheten skulle säljas på offentlig auktion enligt lagen om samäganderätt. HD ansåg att den del som han hade köpt inte omfattades av något hembud och att han därför hade rätt att begära att hela fastigheten skulle säljas på offentlig auktion.

 

Källa: HD:s dom den 22 juni 2017 i mål Ö 781-16