dec 18 | 2024

Styrelsen – om ett hållbart 2025

Hållbarhetsarbete är inget nytt fenomen inom fastighetsmäklarbranschen, men ändå ett ämne som fortsätter att vara lika relevant för fastighetsmäklare, företag, som konsument. Därför har vi inför det nya året, tagit pulsen på hur vår egen styrelse ser på välbefinnande, långsiktighet och hållbarhet inom branschen och i deras egna arbetsliv.

Maria Zettergren, affärsområdeschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling och styrelseledamot i FMF, och Johan Linde, head of international residential på Croisette Home och styrelseordförande i FMF.

Vilka hållbarhetsfrågor tror du branschen kommer se mer av framöver?

Maria Zettergren, affärsområdeschef, Erik Olsson Fastighetsförmedling: Jag hoppas och tror att branschen kommer att utvecklas än mer i en digital riktning. Det kommer att vara gynnsamt för såväl köpare och säljare som mäklarkåren. Fokus för mäklarnas digitaliseringsresa kommer att vara verktyg som underlättar deras vardag, en vardag som idag ställer oerhört höga krav och där jag upplever att enskild mäklare ibland kan känna sig ganska utsatt. Vidare är en hållbar framtidsförhoppning att ännu fler arbetsgivare erbjuder sjysta arbetsvillkor med skälig ersättning och pension samt strukturerat stöd för att mäklaren ska ha balans och kunna koppla av vid ledighet. Mäklarkåren är grunden i vår bransch såsom vi känner den idag. Det är viktigt att mäklarna får förutsättning för både prestation och återhämtning så att vi får behålla vi dem i branschen över tid. Det gynnas vi alla av.

Johan Linde, head of international residential, Croisette Home: Förhoppningsvis kommer vi jobba för ett mindre klimatavtryck och mer digital kommunikation även ut mot konsument och uppdragsgivare. I den mån det tillåter, transportera sig med exempelvis elbil och allmänna kommunikationsmedel. Digitala möten när det tillåter bidrar även till hållbarhet givetvis.

Hur arbetar du och ditt företag för att integrera hållbarhet i era fastighetsförmedlingar ur ett miljöperspektiv?

Maria Zettergren: Vi arbetar med fokusområden vilket gör att mäklaren är lokal och därmed kan minska sitt resande både mellan intag och under visningar. Sedan har vi infört QR-koder på våra visningar och till anmälda spekulanter. QR-koden länkar till relevanta dokument för respektive objekt vilket gör att vi kan möta marknadens efterfrågan samtidigt som vi minskar vår miljöpåverkan. Jag vet även att våra mäklare och franchisebolag så långt det går försöker erbjuda digital signering där det är möjligt. Avslutningsvis jobbar vi idag till 90% med digital marknadsföring istället för adresserade utskick vilket gör att vi kan kommunicera mer träffsäkert samtidigt som vi värnar om miljön.

Jan Jägholm, fastighetsmäklare på Jägholm Norrortsmäklarna och styrelseledamot i FMF, och Ola Lindskog, fastighetsmäklare på BoDirekt och styrelseledamot i FMF.

Ser du en ökad efterfrågan från köpare och säljare på fastigheter som är energieffektiva eller byggda med hållbara material?

Jan Jägholm, fastighetsmäklare, Jägholm Norrortsmäklarna: Säljare har nog tagit till sig att bergvärme, 3-glasfönster, solceller och extra vindisolering betalar sig både för den egna förbrukningen men även vid försäljningen, då en allt för hög elförbrukning kan påverka försäljningen negativt. Köparna blir även de mer och mer medvetna om att det förutom räntor finns en hel del andra kostnader att ta hänsyn till, och då är just elförbrukningen en av de största posterna. Att som säljare satsa på energibesparande åtgärder kan nog betala sig själv 2 gånger.

Ola Lindskog, fastighetsmäklare, BoDirekt: Överraskande nog inte materialmässigt hållbara, däremot ser jag en stor och ökande efterfrågan på energieffektiva bostäder som därmed har lägre driftskostnader.

På vilket sätt ser du att hållbarhet spelar en roll i att skapa långsiktighet i branschen idag?

Ola Lindskog: Här har talar vi om två sorters hållbarhet, dels en miljömässigt hållbar bransch, dels en arbetslivsmässigt hållbar bransch. Jag ser kanske att det framförallt att de som inte bara mäklar ett par år utan som ser det som en långsiktig framtid söker sig till de arbetsplatser där man tror sig kunna arbeta ”ett helt liv”, vilket gör att dessa arbetsplatser får lättare att rekrytera rutinerade mäklare. 

Johan Linde: Att verka för att den svenska fastighetsmäklaren skall bli med långsiktig i sin arbetsroll och stanna över tid är en kärnfråga vi inom FMF kommer jobba aktivt vidare med. Det stärker också konsumenten då vår innerliga tro är att mäklaren bygger ytterligare kunskap över tid och det man gör mycket av över tid blir man också expert inom. Hållbarhet i en ytterligare dimension.

Erica Berg, försäljningschef och vise vd på Mohv och styrelseledamot i FMF, och Charlotte Hallberg, franschisetagare/fastighetsmäklare på Bjurfors och vise styrelseordförande i FMF. 

Vilka hållbarhetsinitiativ tycker du att fler mäklare och företag borde arbeta med?

Erica Berg, försäljningschef och vise vd, Mohv:  Genom att alltid ligga i framkant digitalt kan man skapa hållbarhet på både effektivitet i arbetsuppgifter och miljö.

Charlotte Hallberg, franschisetagare/fastighetsmäklare, Bjurfors: Social hållbarhet: Laget på kontoret, människan bakom alla timmars arbete, kunskap, självkänsla och bredd.

Hur kan företag arbeta för att skapa bättre balans mellan arbete och fritid för sina medarbetare?

Erica Berg: För att skapa bättre balans mellan arbete och fritid är det viktigt att företagen fokuserar på resultat och inte närvaro. Att erbjuda flexibla arbetstider och skapa en kultur där man främjar samarbete mäklare emellan där man kan stötta varandra med visningar mm. Det är också viktigt att uppmuntra till återhämtning.

Fredrik Flodin, VD på Alicia Edelman och styrelseledamot i FMF.

Tips till en ny mäklare för att finna ett hållbart arbetsliv?

Fredrik Flodin, vd, Alicia Edelman: Som ny mäklare är det viktigt att skapa ett hållbart arbetssätt som hjälper dig att trivas och utvecklas långsiktigt. Planera och prioritera, bygg relationer och fira framgångar. Kom ihåg att balansera jobb och fritid för att orka på sikt. Ha roligt och njut av resan. Det gör dig både framgångsrik och hållbar i yrket!

Vad gör du idag för att upprätthålla en bättre balans mellan arbete och fritid, som du inte gjorde för 5 år sedan?

Fredrik Flodin: Idag arbetar jag smartare, inte hårdare, genom att sätta tydliga gränser. Prioriterar hälsa och återhämtning. Värderar kvalitet i relationer. Automatiserar och delegerar samt prioriterar ”egen tid”, för att upprätta en hållbar balans mellan arbete och fritid.

Charlotte Hallberg: Jag är ledig varannan helg. Reser jag på semester gör jag det tydligt att jag är ledig. Läser aldrig mail innan jag lägger mig för att sova. Mina träningstillfällen är heliga och jag är mån om mina hobbys och barnens aktiviteter – där och tillsammans med vänner och familj laddar jag batterierna och blir mitt bästa jag.

 

Publicerad: 2024.12.18