okt 16 | Nyheter

Mäklarens tips om du ska köpa hus utomlands

Att köpa ett fritidshus utomlands har blivit allt mer populärt men många känner sig lite osäkra och det finns mycket man behöver tänka på innan man ”slår till”.

Leva & Bo Expressen har tagit hjälp av Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland, för att skapa en lista med 8 bra råd inför köpet.

• Gör grundjobbet hemma
– Det är så lätt i dag att hitta information och se bilder eller till och med VR på fastigheten så man har en tydlig bild av den innan man är på plats.

• Utvärdera dina behov
– Det är ofta folk har en lista på önskemål på sitt hus som inte alltid går att uppfylla. Så tänk efter vad som är viktigast. Där är det bra att ha kontakt med en mäklare på plats som kan ledsaga i vad som är rimligt.

• Hur ska det finansieras?
– Ha det tydligt för dig från början, vad som krävs, hur mycket man kan låna, hur mycket av huset som får betalas med lån.
– Har man finansieringen och gjort sin research på stället och området innan man åker ner är chansen större att man kommer i mål när man väl åker ner på visning.

• Ha extra koll på nyproduktioner
– Många väljer nyproduktion i dag, men man ska vara noggrann med vilket projekt man ger sig in i. I Spanien exempelvis finns så klart lagar och regler om att byggarna måste ha bygglov, äga marken och lämna intyg till banken, men det är inte alltid alla gör det. Så undersök i förhand och ställ krav på byggare och mäklare.

• Räkna med att det tar några månader
– Det brukar ta tre till sex månader innan man är i hamn med ett köp. Sedan brukar det ta allt mellan 30 till 90 dagar innan tillträdet. Det är en del pyssel som ska göras, som i Spanien att skaffa skattenummer och annat.

• Det är mer prutningar än budgivningar
– Det är sällan budgivningar. Säljaren bestämmer vad de vill ha eller inte vill ha utifrån det bud intressenten lägger. Till skillnad från i Sverige är det sällan många som budar på en fastighet. Det är vanligare att man försöker pruta lite, så det blir en förhandling men åt andra hållet.

• Extra avgifter tillkommer
– Tilläggsavgifter får man räkan med i både Spanien och Portugal, och då ganska mycket högre än i Sverige. Det ligger på mellan 11-14 procent.

• Här är poppis att köpa
– Spanien är överlägsen etta, till och med sammanlagt, Portugal har seglat upp som tvåa och även Frankrike är i topp tre. Thailand var väldigt i ropet 2003-2004 men det ser vi inte på samma sätt i dag, jag tror att det handlar om att det då såldes mycket nyproduktion, men att det inte finns svenska mäklare som nu har hand om begagnatsidan, vilket kan göra det svårt att sälja.

Slutligen tar Daniel upp problemet med alla olika lagar och regler som skiljer sig åt från land till land.

– Alla länder har olika regler och lagstiftningar och det viktigaste är att se till att vara väl påläst på vad som gäller där du vill köpa. Går du via en seriös mäklare bör de ha koll, annars kan man anlita en advokat för att känna sig trygg att de skattemässiga och rättsliga frågorna blir rätt.