okt 17 | Nyheter

Mäklare vill lätta på amorteringskravet

Lägre fastighetsskatt och ett minskat amorteringskrav är vad sex av tio mäklare önskar sig enligt en undersökning från Hemnet.

500 svenska mäklare deltog i undersökningen där 57 procent av de tillfrågade ansåg att ett minskat amorteringskrav skulle vara bra. Lika många skulle vilja se en sänkt skatt vid bostadsaffärer under denna mandatperiod.

Staffan Tell, Hemnets presstalesperson, menar att inlåsningseffekt har märkts på bostadsmarknaden.

– Bostadsmarknaden är i stort behov av omfattande politiska reformer under den här mandatperioden. Under de senaste tio åren har inlåsningseffekterna på marknaden bara förvärrats och fler och fler stängs ute, säger han i ett pressmeddelande.

Endast två procent av de tillfrågade mäklarna tyckte att fastighetsskatten bör höjas.

I en intervju med Dagens Industri säger Johan Nordenfelt, pressansvarig på Erik Olsson, att man vill se en förändring när det gäller uppskov.

– Vi vill att kostnaden för uppskoven ska kopplas till ränteläget så att uppskoven automatiskt är ”lagom attraktiva”. Dessutom skall man inte behöva betala kostnaden för uppskoven årligen, utan först när man säljer av sitt ägda boende. Då skulle fler äldre sälja sina villor, där barnrum stått tomma sedan länge, och flytta till en bostad som bättre passar deras behov, säger Nordenfelt.

Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes mellan den 1 och den 12 oktober i Hemnets Kundportalen. Totalt svarade 507 mäklarrepresentanter på undersökningen. Kundportalen är det verktyg där mäklare, mäklarassistenter och franchisetagare administrerar sina annonser och hämtar statistik kopplat till bostadsmarknaden. Cirka 6.000 mäklare har varit inloggade i Kundportalen under den senaste månaden.