Bostadsrätter som fritidsboende blir allt vanligare, särskilt i attraktiva kustorter. Trenden skapar både nya möjligheter och nya juridiska frågeställningar för mäklare, köpare och bostadsrättsföreningar.
På flera orter längs kusten ser mäklare hur bostadsrätter i allt större utsträckning används som fritidsboende. Många köper en mindre lägenhet för att prova på livet i staden, med en framtida permanent flytt i åtanke.
Varberg är ett tydligt exempel på denna utveckling.
— Vi ser ofta att köpare börjar med en mindre lägenhet som fritidsboende, och att de senare väljer att flytta permanent och då byter till en större bostad, säger Charlotte Hallberg, vice ordförande i Fastighetsmäklarförbundets styrelse.
Men den ökande andelen fritidsboende i bostadsrättsföreningar ställer också nya krav på föreningarnas regelverk. Vissa föreningar väljer att ändra sina stadgar för att säkerställa ett aktivt föreningsliv och undvika att många lägenheter står tomma under stora delar av året. Samtidigt ser andra föreningar positiva effekter av fritidsboende, bland annat mindre slitage och stabil ekonomi.
För mäklare innebär utvecklingen att frågorna kring föreningarnas stadgar, medlemskap och juridik blir allt viktigare att hantera redan i samband med visningar och förmedling.
Mäklaren behöver ha god kunskap om bland annat:
-
Stadgarnas regler för fritidsboende och andrahandsuthyrning
-
Föreningens praxis kring medlemskap
-
Juridiska aspekter vid köp för fritidsändamål
-
Hur boendeformen påverkar marknadsvärdet på lång sikt
Mäklarens rådgivande roll blir avgörande för att kunna guida både köpare och säljare genom en marknad i förändring.
Källa: Hallands Nyheter