Räntorna är fortsatt låga, men en höjning kan förutspås vilket kan få konsekvenser på bostadsmarknaden. Detta gör att allt fler funderar på om det är läge att binda bolånen.
Swedbanks privatekonom Arturo Arques berättar för Expressen att det framför allt är bostadsrättsinnehavare som överväger att binda sina lån.
Vad många inte är medvetna om är att en räntehöjning på ett par, tre procentenheter kan innebära en fördubbling av boendekostnaden. Arques hänvisar till ett exempel från SVT där en räntehöjning från 1.5 procent till 4.5 procent skulle fördubbla boendekostnaden för en genomsnittlig trea i Sundbyberg som är belånad till 70 procent.
Vad gäller valet mellan bunden och rörlig ränta är experterna eniga om att det viktigaste är att du är medveten om vilka konsekvenser ditt val medför, oavsett om valet blir bunden eller rörlig ränta. Rörlig ränta är ofta billigare i längden men kan kännas för riskabelt om du vill ha koll på hur stora dina boendekostnader kommer vara från månad till månad.
Ett tips för att minska riskerna är att dela upp lånet på olika bindningstider. En del av lånet kan ha rörlig ränta och en annan bunden. Med rörlig ränta är det en god idé att varje månad spara en lika stor summa som en räntehöjning skulle medföra i ökade boendekostnader. Då vet du att du klarar en höjning och samtidigt ökar din trygghet med en bra buffert.