sep 20 | 2024

En riskutsatt bransch kräver en kunnig myndighet

Regeringen meddelade igår att det inte blir någon sammanslagning av FMI och Konsumentverket. Samtidigt betonar Fastighetsmäklarförbundet vikten av en tillsyn som bygger på samverkan för en ökad kunskap och förståelse för branschens utmaningar.

Det var i förra årets budgetproposition som regeringen uttryckte en ambition att minska antalet myndigheter. Bland annat ville regeringen pröva frågan om att inordna Fastighetsmäklarinspektionens verksamhet i Konsumentverket. Myndigheterna fick då i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sammanslagning kunde genomföras och beskriva konsekvenserna.

I Fastighetsmäklarförbundets remissyttrande betonade förbundet att den specialistkunskap och erfarenhet som byggts upp genom åren inte får äventyras, särskilt inom områden som penningtvätt och fastighetsmäklarsed. Branschen har tidigare fått erfara utmaningar i samband med myndighetens omlokalisering från Stockholm till Karlstad. Detta ledde till förlust av värdefulla resurser och ett betydande kompetensglapp, vilket tog tid att återhämta och återskapa inom organisationen.

– Vi behöver en insatt myndighet med djup kunskap och förståelse för de utmaningar som branschen upplever. Nu ser vi framemot ett fortsatt nära samarbete med FMI för att uppnå en effektiv och rättssäker tillsyn för våra medlemmar, säger Carola Russmark, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

Idag är fastighetsmäklare mer riskutsatta än många andra yrkesgrupper. Den svenska fastighetsmäklaren bär personligt ansvar för förmedlingsuppdraget och därmed även för eventuella skador som kan uppstå vid försummelse av god fastighetsmäklarsed.

– För att tillsynen ska vara både effektiv och rättssäker, måste den bygga på en förståelse för mäklarens roll och branschens struktur. Detta kräver en specialistorganisation och experter med djupgående branschkännedom, menar Johan Linde, styrelseordförande för Fastighetsmäklarförbundet.

Fastighetsmäklarförbundet har poängterat att ett fortsatt nära samarbete mellan myndighet och branschförbund är avgörande för att möta framtida utmaningar och säkerställa en effektiv och rättssäker tillsyn av fastighetsmäklarbranschen. Förbundet föreslog även i sitt remissyttrande en långsiktig utvärdering av hur kompetenser och resurser inom Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) och andra branschorgan kan utnyttjas mer effektivt.

FMI meddelade igår att beslutet att behålla myndigheten motiveras med att flera tunga remissinstanser, bland annat Mäklarsamfundet och Statskontoret, avrådde från en sammanslagning.

Samtidigt har Fastighetsmäklarförbundet värnat om den etablerade expertisen inom fastighetsmäklarbranschen och betonat vikten av samverkan mellan myndigheter, nämnder och förbund. Det är av yttersta vikt att tillräckliga resurser och rätt kompetenser finns för att hantera ärenden som är särskilt viktiga för att motverka gråzoner, upprätthålla god fastighetsmäklarsed och hantera branschens utsatthet för penningtvätt.

Publicerad: 2024.09.20