jan 4

Slopad uppskovsränta vid bostadsförsäljning

Beslut har tagits om slopad ränta på uppskov vid bostadsförsäljning. Ändringen som gäller från och med 1 januari 2021 innebär att den årliga kostnaden för att ha ett uppskov tas bort. Att skjuta upp beskattningen av vinsten kostar därmed inte något. Vi vill därför göra er uppmärksamma på den information som finns på Skatteverket.se som kan vara till hjälp för de frågor som ni får av era kunder.

Det finns sedan tidigare en guide publicerad här där kunden kan få vägledning kring sitt uppskov om de säljer sin bostad nu eller har ett uppskov sedan tidigare. De som redan har ett uppskov behöver inte göra någonting utan kommer automatiskt att slippa uppskovsräntan från och med deklarationen som de lämnar 2022.

För de som sålt sin bostad mellan 2014 och 2019 utan att begära uppskov med vinstbeskattningen finns nu möjligheten att göra det i efterhand. Om de uppfyller villkoren för uppskov får de tillbaka hela eller delar av den vinstskatt de betalat och skjuter på beskattningen av vinsten. Här finns mer att läsa om det.

Läs pressmeddelandet som gick ut den 26 november här.