aug 30 | 2024

Polisen släpper video om allmän riskbedömning

Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har tagit fram en informativ film om den allmänna riskbedömningen som alla verksamhetsutövare som lyder under penningtvättslagen ska ta fram.

Filmen vänder sig bland annat till dig som verksamhetsutövare som står under tillsyn av myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen.

Syftet med filmen är att påminna dig som verksamhetsutövare om vikten av att ta fram en allmän riskbedömning för din verksamhet enligt penningtvättsregelverket.

Filmen ska ses som ett stöd i det arbetet och ett komplement till penningtvättsregelverket. Filmen erbjuder inte en fullständig checklista över de åtgärder som ska vidtas i detta sammanhang utan ger exempel och förklaringar kring hur en verksamhetsutövare bör tänka vid upprättandet av sin allmänna riskbedömning.

Man kan se hela filmen i ett svep eller filmens tre delar var och en för sig men alla tre delar behövs som stöd i arbetet.

Se filmen här

Nedan listat är lag samt föreskrifter rörande penningtvätt och finansiering av terrorism för tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen som verksamhetsutövare lyder under:

Lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

För verksamhetsutövare som lyder under Fastighetsmäklarinspektionen

Penningtvätt | FMI

Länk till Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter som gäller från den 1 juli 2024:

KAMFS 2021:3 Föreskrifter och allmänna råd om penningtvätt om registrering som fastighetsmäklare (fmi.se)

Länk till Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter som gällde till och med den 1 juli 2024:

KAMFS 2020:1 (fmi.se)

Om Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism
Samordningsfunktionen leds av Polismyndigheten och är en myndighetssamverkan med sexton myndigheter och en organisation. Våra uppdrag är att identifiera, kartlägga och analysera risker och metoder för penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige samt att vara ett forum för informationsutbyte och kunskapsöverföring. Samordningsfunktionen består av sjutton medlemmar.