Vid köp av hus så är besiktningsman en självklarhet. Men även bostadsrätter kan innehålla dolda fel.
”Det finns en hel del lägenheter som vid första anblicken kan se helt fantastiska ut, men som kan ha ganska rejäla dolda fel”, säger Johan Lundin på SBC.
Nedan kommer tips som minskar risken att man går på en nit, som kan förvandla drömbostaden till en mardröm.
Ett dolt fel är något som man inte har kunnat upptäcka med blotta ögat, eller heller inte misstänka att det finns, före bostadsköpet.
Det är inte alla som känner till vad de får lov att göra i lägenheten, vad föreningen tillåter och vad som faller inom ramen för bygglovsplikt eller anmälningsplikt.
”Det är betydligt vanligare i villor, men i takt med samhällsutvecklingen och de ökade krav som människor ställer på sitt boende i dag så har frekvensen på ombyggnationer i bostadsrätter ökat väsentligt. Det är inte helt oproblematiskt”, säger Johan Lundin, marknadsområdeschef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.
En öppen planlösning är något som många velat ha de senaste åren.
”Du får inte göra en förstörande undersökning av ett objekt du har tänkt köpa. För att kolla om de har satt erforderliga skydd bakom spotlightens måste du demontera och verifiera att det är utfört av fackman. Därför får man fråga, och förlita sig på att det är rätt gjort”, säger Johan Lundin.
Kan man anta att den förre ägaren känt till det dolda felet, eller varit ansvarig för att orsaka det, ska man rikta sina anspråk mot denne. Men det kan bli en snårig process. Därför är rådet att innan köpet minimera risken för att dolda fel upptäcks senare.
Man bör begära in verifikat på de här förändringarna. Har de till exempel flyttat köket, ändrat planlösningen och slagit ner en vägg så bör man säkerställa att det är gjort enligt lagar och regler, och med erforderlig kompetens.
När man köper en villa för fem miljoner kronor är det vanligt att man tar in en besiktningsman. Det är ovanligt att man gör det när man köper en bostadsrätt för lika mycket pengar, konstaterar Johan Lundin. Det är också långt ifrån säkert att man behöver det. Men i vissa fall kan det finnas anledning, tycker han.
”Sedan är det aldrig fel att prata med styrelsen”, säger Johan Lundin.
Fel i våtrum kan en lekman oftast inte upptäcka. Men du kan kontrollera att det är fackmannamässigt utfört, det vill säga att det finns ett våtrumsintyg.
Felmonterade spotlights eller annan belysning som kan ge brännskador på ledningar är en annat dolt fel som förekommer.
”Du får inte göra en förstörande undersökning av ett objekt du har tänkt köpa. För att kolla om de har satt erforderliga skydd bakom spotlightens måste du demontera på något sätt. Därför får man fråga, och förlita sig på att det är rätt gjort och verifiera att det är utfört av fackman”, säger Johan Lundin.
En annan viktig sak att undersöka, som de flesta missar, är att kolla hur föreningen sköter underhållet av fastigheten. Då handlar det inte om eventuella problem i lägenheten du är intresserad av, men det är likväl faktorer som påverkar dig som boende.
Källa: Dagens Industri
Läs hela artikeln HÄR