sep 19 | 2024

FMI fortsatt en egen myndighet

Regeringen meddelade idag att det inte blir någon sammanslagning av FMI och Konsumentverket.

– Det känns bra att myndigheten får fortsätta sitt uppdrag och inte tappar fart i arbetet med att skapa nytta för konsumenter och mäklarbranschen, säger Gunilla Paulsson, myndighetschef på FMI.

Det var i förra årets budgetproposition som regeringen uttryckte en ambition att minska antalet myndigheter. Bland annat ville regeringen pröva frågan om att inordna Fastighetsmäklarinspektionens verksamhet i Konsumentverket. Myndigheterna fick då i uppdrag att ta fram ett förslag på hur en sammanslagning kunde genomföras och beskriva konsekvenserna.

– Vid en första anblick kan det tyckas som en enkel sak att slå ihop myndigheterna, men utredningen visade att det finns viktiga skillnader i uppdrag och organisation, säger Gunilla Paulsson.

Beslutet att behålla myndigheten motiveras bland annat med att flera tunga remissinstanser, bland annat Mäklarsamfundet och Statskontoret, avrådde från en sammanslagning. Regeringen har i den nya budgetpropositionen också lyft fram det viktiga uppdraget att bekämpa penningtvätt.

Till myndighetens pressmeddelande