dec 13 | Nyheter

Stigande bostadspriser i Spanien och Portugal

Enligt färska siffror från det statliga Instituto Nacional de Estadistica fortsätter bostadspriserna att stiga i Spanien. Totalt har priserna stigit med  2,2 procent under det tredje kvartalet och med hela 7,2 procent under den senaste tolvmånadersperioden. Även i Portugal har priserna stigit och i Lissabon med drygt 20 procent under samma period. Störst är ökningen i storstäderna.

I Spanien är ökningen störst i Madrid, med 10,9 procent under tolv månader, följt av Katalonien med Barcelona (9,1 procent) och Mallorca (7 procent). På svensktäta Costa del Sol,  (5,4 %), Kanarieöarna (5,4 %) och Costa Blanca (4,7 %) är prisökningarna också tydlig.

– Den tydliga prisuppgången i Spanien fortsätter. Utöver Madrid ser vi hur kustnära storstäder som Málaga, Palma och Alicante drar till sig såväl inhemsk som utländsk efterfrågan vilket driver priserna uppåt. En trögare marknad kopplat till den politiska situationen i Katalonien dämpar prisökningstakten i Barcelona och en del av investeringarna verkar ha flyttat därifrån till en allt hetare marknad i Valencia, säger Daniel Nilsson, Regionchef Fastighetsbyrån i Spanien, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har priserna i Portugal stigit med 8,2 procent under 12 månader och i huvudstaden Lissabon har priserna stigit med hela 23,4 procent under samma period.

– Priserna ökar stadigt i Portugal och det drivs av den väldigt snabba prisökningstakten i Lissabon. I vissa centrala delar av staden ökar priserna med upp till 40 procent enligt den nya INE-siffrorna, konstaterar Daniel Nilsson.

Läs pressmeddelandet här.