nov 20 | Nyheter

Intresset för hus i Spanien minskar

Under de senaste åren har det varit väldigt populärt att köpa hus i Spanien, ett intresse som nu verkar ha svalnat något. Enligt siffror från i våras hade antalet köpare dubblats från 2 000 till 4 000 på fem år men antalet har nu sjunkit till 2016-års nivåer. Detta enligt nya siffror från Fastighetsbyrån.

En ökad oro på den svenska bostadsmarknaden samt en svag krona tros vara orsaken. Enligt den spanska inskrivningsmyndigheten går bostadsmarknaden i Spanien generellt bra med en ökning av antalet bostadsaffärer på nästan 12 procent, jämfört med samma period förra året.

Svenska bostadsköpare halkar nu ner till en sjätteplats på listan över utländska köpargrupper.

– Vi har märkt av en minskad efterfrågan från svenskar en tid och nu slår det igenom även i Registradores eftersläpande statistik. Många är fortfarande intresserade av en bostad i solen men ovissheten på den svenska bostadsmarknaden och en svagare svensk krona gör att fler avvaktar. Vi har tidigare trott på över fyra tusen köp av svenskar under 2018, nu är det osäkert om vi når upp dit, säger Daniel Nilsson, vd Fastighetsbyrån Utland i ett pressmeddelande.

Fyra av tio bostadsköpare på Costa Blanca och en av tre bostadsköpare på Costa del Sol, Mallorca och Teneriffa är nu utländska enligt Fastighetsbyrån. Britterna (16,2%) toppar lista över utländska spekulanter följt av Frankrike (7,7%), Tyskland (6,8%) och Belgien (5,9%).

Läs pressmeddelandet här.