nov 23 | Nyheter

Bostadsmarknaden i Stockholms innerstad har piggnat till

Sedan hösten 2017 har bostadsrättsmarknaden i landet präglats av osäkerhet och svårigheter för köpare och säljare att mötas. Detta har varit extra tydligt i Stockholms innerstad som ofta leder utveckling för det som händer på bostadsmarknaden i riket som helhet. Sedan årsskiftet har en viss återhämtning skett på marknaden och nu under hösten finns det flera positiva indikationer som tyder på en fortsatt stabilisering i Stockholm. Detta enligt ett pressmeddelande från Hemnet.

Marknadens tröghet har gått att avläsa i de antal bostadsrättsannonser som plockas bort och sedan återpublicerats. Andelen återpublicerade annonser har ökat stadigt under flera års tid fram tills en topp nåddes i januari 2018, sedan dess har utvecklingen varit den motsatta och i oktober noterades den lägsta siffran på ett år med en andel återpublicerade annonser på 16 procent.

Efter att amorteringskravet skärptes i mars har antalet försäljningar legat under förra årets nivåer men i oktober ökade försäljningarna kraftigt och det såldes 17 procent fler bostadsrätter än året innan.

Under oktober låg även genomsnittstiden för att sälja en lägenhet i Stockholms innerstad på 15 dagar vilket kan jämföras med 16 dagar under samma period förra året. Det är försts gången under 2018 som försäljningstiden är lägre än i fjol.

Skillnaden mellan list- och slutpris har också ökat. Den så kallade budpremien var i oktober 8 procent vilket är den högsta nivån sedan september 2017 vilket enligt Hemnet kan ses som en tilltagande aktivitet i budgivningarna.

Bostadsmarknaden i Stockholm innerstad ligger fortfarande inte på samma höga nivå som under 2015-2016 men trenden är tydligt positiv.

Läs pressmeddelandet här.