jun 1 | Nyheter

Youple underlättar för unga att köpa bostad

Kontantinsatsen är ofta ett stort hinder när unga planerar att köpa bostad. Nu tror sig bolaget Youple ha funnit en lösning på problemet.

För snart tre år sa Diviesh Vithlani upp sig från sin chefsposition på Swedbank för att börja arbeta med sin egen idé.

– Jag följde utvecklingen inom låneplattformar och crowdfunding internationellt men trodde inte att de traditionella modellerna skulle fungera i Sverige. Däremot började jag och min fru att prata om hur man skulle kunna ta fram en liknande modell för att hjälpa unga med att köpa lägenhet”, säger han till Dagens industri.

Resultat blev bolaget Youple (NTL) som snart kommer att lansera sin plattform. I första hand riktar man sig till unga som ska köpa sin första bostad men inte har pengar till kontantinsatsen.

– Det går att låna pengar men de lösningar som finns i dag för unga är dyra. Vi tycker att det är oschysst”, säger Diviesh Vithlani till Di.

Tanken är att låntagaren förbinder sig att dela med sig av en eventuell framtida vinst till långivaren. På så sätt kan en stor del av lånekostnaden skjutas på framtiden och låntagaren därmed få ner den effektiva räntan till runt 3 procent.

– Vi vänder oss enbart till unga som sparat en del och har en ordnad ekonomi. Det är inte så att de som inte fått lån på banken kommer till oss. Vi lånar bara ut till personer som är kreditvärdiga men som vill ha en annan typ av finansiering än blancolån”, säger Diviesh Vithlani.

Youple lånar alltså själva inte ut några pengar utan agerar enbart plattform som ska sammanföra villiga investerare med bostadsköpare. Diviesh Vithlani menar att det troligtvis kommer att röra sig om familj och vänner.

Alla är dock inte lika positiva till den nya tjänsten och Avanzas sparekonom Claes Hemberg ger tjänsten betyget 1 av 5.

– De utger sig för att vara ädla bolåne-riddare. I verkligheten häller de tändvätska på en redan fullt utvecklad skuldbrasa. De hetsar unga vuxna att spekulera med sitt bolån säger han i sin recension.

Du hittar den här!

Youple var dock snabba med att försvara sig och du kan läsa deras bemötande här!