sep 10 | Nyheter

Viktigt att tänka på vid bolån

Bankernas nya strategi med liten skillnad i ränta mellan rörliga och bundna lån håller i sig, visar den senaste statistiken över aktuella bolåneräntor. Men det finns viktiga faktorer som man som konsument ska tänka på när man tecknar sina bolån.

Centralbankernas signaler visar att de låga bolåneräntorna kommer att stanna kvar länge. Sannolikt kommer också bankernas relativt nya strategi med liten skillnad mellan rörliga och bundna lån att ligga fast ett tag till.

Statistik för augusti visar att det gick att få lägre ränta på två- och treårslån än på rörliga lån hos flera banker under månaden, sett till snitträntorna. Sedan dess har några aktörer även pressat ner femårsräntan.

Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna konstaterar att även om det är gynnsamt att fortsätta ha rörlig ränta, så innebär den lilla skillnaden som finns mellan rörliga och bundna lån just nu en låg premie för att med säkerhet veta sina kostnader varje månad under några år framöver.
Men för den som vill åt tryggheten finns det en baksida, och den handlar om den så kallade ränteskillnadsersättningen.  Här blir den stora skillnaden den höga straffavgift bolånekunder tvingas betala om lånet ska lösas i förtid.

Håkan menar att bolånekunder kan inte veta vad som händer i framtiden som påverkar att man måste byta bostad och behöva lösa in sina lån tidigare. Han tycker att bankerna är alldeles för otydliga med vad det faktiskt kan innebära att lösa lån, räknat i kronor.
Det går att själv kolla vad det kostar att lösa ett lån i dag på sajten konsumenternas.se. Det går dock inte att göra en kalkyl för framtiden. I uträkningen ingår en jämförelseränta som justeras löpande, och ersättningen styrs av vad som händer på räntemarknaden.

 

Källa: Dagens Industri

Läs hela artikeln HÄR