feb 20 | 2020-2022

Vår mäklarresa – nu är vi äntligen mäklare!

22 månader senare och den sista tentamen är avklarad. Nu har Anton Lindström, Jessica Björkqvist och Adam Frostelind officiellt tagit examen. Men vilka lärdomar tar de med sig ut i arbetslivet efter utbildningen Fastighetsmäklare 120 hp? Vad har varit bäst med att studera på FEI? Och vad ser de fram emot mest när de nu kommer ut i arbetslivet på riktigt?

Den klassiska sportfrågan, hur känns det?

Anton: Det känns riktigt skönt och verkligt. Man kan ta på det. Det har varit någon sorts idé att man ska bli fastighetsmäklare. Det är helt sjuk hur taggad man är!

Adam: Det känns fruktansvärt bra, äntligen skönt att få allting avklarat. Det har varit kul på FEI, men det ska bli ännu roligare att börja jobba på riktigt.

Jessica: Det känns jätteskönt. Men det har varit väldigt intensivt att plugga och jobba samtidigt. Så det ska bli skönt att bara fokusera på jobbet. Jag är också stolt över att det gått så bra. Jag har inte pluggat sedan gymnasiet, men det kändes rätt att hoppa på utbildningen.

Vad har varit den största utmaningen?

Anton: Det svåraste har varit att kontinuerligt plugga. Det har blivit lite mer i perioder och ibland väldigt intensivt då jag samtidigt har jobbat heltid. Det har inte varit så mycket fritid om man säger så, utan plugg och jobb.

Adam: Att kunna kombinera jobb med studier och få det att flyta. Jag har fått prioritera bort lite onödiga saker som jag egentligen inte behöver göra. Men det är bara att dra av plåstret och tänka att nu måste jag plugga istället.

Jessica: Att få ihop det och ha tid över till annat. Jag har en häst, vänner och familj också. Ibland måste man tillåta sig att göra något annat. Om jag har pluggat en hel dag behöver jag springa, dra till gymmet eller rida bara för att släppa allt. Att ha kul och motionera emellanåt har varit min räddning. Det är också viktigt att fira när det går bra!

Hur har relationen varit till era studiekamrater?

Anton: Jag har fått flera vänner från den här pluggtiden och de flesta kommer bli kollegor eller konkurrenter i framtiden. Lärarassistenterna kommer jag absolut hålla kontakten med. Som mäklare kommer jag träffa dessa ute på fältet. Alla har kommit så bra överens och det har varit en väldigt trevlig tid.

Adam: Vi är ett gäng studiekamrater som gjorde ett arbete ihop i början. Sedan dess har vi hängt ihop.

Jessica: I klassen finns det absolut några jag kommer fortsätta ha kontakt med. I klassen har vi varit ett gäng som hörs innan tentamina och under grupparbeten.

Skulle ni rekommendera FEI?

Anton: Ja, det skulle jag göra. Det FEI gjort bäst är att det har varit så pass bra strukturerat i skolan. Man kunde bara fokusera på att plugga. Det var också bra att lektionerna spelades in, det är en stor fördel. Missar jag en föreläsning på till exempel högskolan kan man hoppas på att få ta del av en kompis anteckningar. Men på FEI kan man titta tillbaka på föreläsningar, pausa och spola tillbaka. Det är kanon och en väldigt bra plattform att lära sig på. Det kräver dock att man har disciplinen att faktiskt göra det, ansvaret är mitt.

Adam: Ja, det skulle jag. Det bästa är att man kan kombinera jobb och studier.

Jessica: Ja. Det bästa har varit att man själv får bestämma när man vill läsa och repetera hur mycket man vill när man vill. Det är flexibelt. Jag bor i Ulricehamn så har skrivit de flesta tentamina på distans, det har jag uppskattat.

Vad ser ni mest fram emot i jobbet som mäklare?

Anton: Under tiden som jag har pluggat har jag lärt mig väldigt mycket om ansvar. Så fort jag fått chansen att hoppa in har jag gjort det för att få nya uppgifter och lära mig. Så självklart ser jag fram emot att ta ansvar för helheten och faktiskt sätta igång. Det kommer vara stort.

Adam: Att kunna ha mina egna förmedlingar. Jag har fått hjälpa till med andras affärer ganska länge nu.

Jessica: Att få vara ute hos kunder. Att lyssna in vad de har för behov, hjälpa dem genom hela affären och få dem att känna sig trygga. Man är förmodligen ganska osäker första gången man ska köpa en egen bostad. Jag vill till slut få en nöjd köpare och en nöjd säljare.

Har ni några tips till andra som ska börja Fastighetsmäklare på FEI?

Anton: Att se på föreläsningarna samma vecka som de genomförs. Det kan vara jobbigt att hamna efter. Ett annat tips är att det inte är hela världen om man får en omtenta. Världen går inte under.

Adam: Börja schemalägg direkt och skjut inte upp lektioner för länge.

Jessica: Försök hänga med lite hela tiden. Jag har försökt avsätta lite tid varje vecka och sedan sammanfatta allt i slutet. Det har fungerat för mig.

 

Fakta: Anton Lindström
Ålder: 26 år.
Har under studierna jobbat: som trainee på Bjurfors i Göteborg.

Fakta: Adam Frostelind
Ålder: 21 år.
Har under studierna jobbat: på Bjurfors i Göteborg.

Fakta: Jessica Björkqvist
Ålder: 32 år.
Har under studierna jobbat: som mäklarassistent på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Borås.

 

 

Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI och Högskolan Väst.
Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare.