mar 2 | 2020-2022

Påverkar corona-viruset bostadsmarkanden?

I veckan har corona-viruset skakat börsen med relativt stora nedgångar runtom i världen. Men hur påverkar corona-viruset, COVID-19, bostadspriserna och hur ska man tänka som säljare och köpare? Hemnet har undersökt frågan. 

Tidigare oroligheter såsom Lehman-kraschen 2008 och Euro-krisen 2011 ledde till sjunkande bostadspriser. Men det är för tidigt att säga om oron för corona-viruset kommer att orsaka en prisnedgång på bostadsmarknaden. Om man köper och säljer på samma marknad så har prisutvecklingen en mer begränsad betydelse. Idag är det betydligt fler som säljer innan de köper och då kan en prisnedgång till och med vara fördelaktig, kommenterar Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Johan Nordenfelt, informationschef på mäklarföretaget Erik Olsson, menar att deras mäklare inte märkt särskilt mycket av någon oro för corona-viruset.

– Vi upplever fortfarande marknaden som stark. Om spridningen och oron tilltar är det främst genom att marknadspsykologin blir mer negativ som bostadsmarknaden kommer att dämpas. Redan nu ser vi en direkt effekt på börsen där kurserna går ner genom att det blir svårare att handla över gränserna och svårare att producera när komponenter kommer från andra länder. Det påverkar ett land som Sverige.

Källa: Hemnet

Läs hela artikeln HÄR