maj 4 | Nyheter

Tillgång till vatten och städad tomt viktigast när du säljer ditt fritidshus

Fritidshusmarknaden vaknar sakta ur sin vinterdvala och det finns saker som är bra att tänka på när man ska sälja sitt fritidshus. Att dra in vatten och rensa bort skräp på tomten är viktigast inför försäljningen av fritidshuset. Det visar senaste Mäklarpanelen från Fastighetsmäklarförbundet (FMF) i samarbete med Valueguard.

Att sälja sitt älskade fritidshus är förknippat med mycket känslor och det kan ofta vara en jobbig process. Vissa har trampat på stigarna där sedan barnsben medan andra kanske har haft det bara i några år. Oavsett så är det bra att vara så förberedd som möjligt inför försäljningen för att det ska gå så fort och smidigt som möjligt. Det finns några saker som är extra viktiga att tänka på och som dessutom kan höja värdet på fritidshuset visar Fastighetsmäklarförbundets senaste Mäklarpanel.

På frågan Vilka åtgärder är – generellt sett – de tre viktigaste inför en försäljning av ett fritidshus (utan indraget vatten) svarar majoriteten av mäklarna ”Dra in vatten”, tätt följt av ”Rensa bort skräp och skrot från hus och tomt samt ”Reparera väsentliga skador som kan förvärras”. På fjärde plats i undersökningen kommer ”Installera förbränningstoalett eller vattentoalett” följt av ”Röja den något igenväxta tomten”, ”Lägga iordning papper angående bygglov etc”, ”Måla om den slitna fasaden”, ”Homestyling inom- och utomhus” samt ”Renovera kök och badrum”.

– Ovan saker är även viktiga ur perspektivet att det kan höja värdet på fritidshuset och göra det mer eftertraktat. Man vill till exempel ha det lika bekvämt på landet som hemma ”i stan”, det är väldigt tydligt. Annars är ju ytan viktig uppenbarligen, tomten är det första du möts av så det är jätteviktigt att den ser inbjudande ut. Det vittnar om att man har skött om huset. Att reparera skador innan du säljer är bra. Men om du som säljare av olika anledningar inte har möjlighet till det så är det bra om du upplyser om att det finns skador som kan behöva åtgärdas, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik har fritidshuspriserna i landet de senaste 12 månaderna ökat med 8 procent. Idag är medelpriset för ett fritidshus i riket 1 657 000 kr.*

– Priserna på fritidshus har ökat senaste åren, och dessutom mycket på många platser i landet. Vi har också haft ett markant lägre utbud de senaste åren och det vi ser just nu är att det var ett lägre utbud i april i år jämfört med april förra året. Nu återstår att se vad fritidshusmarknaden har vaknat upp till efter en långlivad vinter med mycket snö på många håll. Hur blir prisutvecklingen, kommer utbudet öka från föregående år, är efterfrågan stark och kommer amorteringskravet ha någon påverkan på denna marknad, avslutar Carolina Stegman.

*Statistiken baseras på försäljningen av 5 275 fritidshus mellan april 2017 och mars 2018. Utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.
Källa: Svensk Mäklarstatistik.

Fråga: Vilka av följande åtgärder är – generellt sett – de tre viktigaste inför en försäljning av ett fritidshus (utan indraget vatten)

Om Mäklarpanelen
Mäklarpanelen genomfördes under april 2018 av Valueguard, 374 fastighetsmäklare har svarat på enkäten