nov 7 | Nyheter

Stillastående priser trots bättre fart på bostadsmarknaden

Bostadspriserna förblev oförändrade under oktober, sett till riket som helhet och enligt Svensk Mäklarstatistik ökade antalet försäljningar jämfört med september och maj, vilket i normala fall är årets toppmånader.

– Det blev 16 000 genomförda bostadsaffärer i oktober, att jämföra med cirka 15 000 för september respektive maj, säger Per-Arne Sandegren som är analyschef vid Svensk Mäklarstatistik till Svenska Dagbladet.

Räknat över tolv månader ligger nu prisnedgången i landet för villor på 1 procent och för bostadsrätter på 4 procent. Villorna i Storstockholm har dock sjunkit med 7 procent, men mäklare tolkar ändå marknadsläget som ganska positivt.

– Det är en normalisering på bostadsrättsmarknaden där affärerna blir fler och går snabbare när säljare och köpare har lättare att mötas prismässigt, säger Erik Wikander, vd vid Mäklarhuset till SvD.

Fastighetsmäklarförbundets ordförande, Erik Olsson, menar att det oförändrade prisläget i oktober bör tolkas som ”ett styrketecken”. Till SvD konstaterar han att prisnivån förblev oförändrad trots det stora utbudet av nyproduktion och bankernas ökade restriktioner vid bostadslån.

– Men det blir spännande att se hur marknaden påverkas om köpare börjar positionera sig för högre räntor i samband med riksbanksbeslutet i december, säger Erik Olsson.

Enligt Erik Olsson kan oro uppstå på marknaden om en kommande regering skulle få för sig att ändra på ränteavdragen.

– Nuvarande avdragsrätt är ju som en krockkudde som kan ta upp en stor del av ränteökningarna, kommenterar han.

Läs hela artikeln här.