feb 1 | 2020-2022

Smittar den svenska strategin avseende pandemin snabbt även mot förnyat amorteringskrav?

På grund av pandemins skadeverkningar på ekonomin har Finansinstitutet (FI) tillåtit en paus från amorteringskraven. I dag har 200.000 hushåll använt sig av möjligheten att få en lättnad när det gäller låneåterbetalning. FI:s generaldirektör Erik Thedéen uttalade sig under en bostadspolitisk debatt hos Stockholms Handelskammare om att amorteringskravet kan komma att återinföras efter den sista augusti 2021. Något som väckt mycket rektioner då pandemin fortfarande är aktiv i samhället.

– Knappt har vi sett de värsta smitt- och dödsfallen lägga sig något innan man aviserar om att på nytt införa amorteringskraven, detta kan väl inte vara allt annat än skevt. De klyftor som finns med svårheten för unga att komma in på bostadsmarknaden med amorteringskraven som ett av hindren finner inte direkt heller några lätthetsregler när pandemin slår undan benen. Många yrken och jobb har förlorats som ett led av den omvärld vi nu upplever och för de som redan förlorat sina jobb, vad är beskedet till dem?

Finns det paralleller i den svenska strategin där vi med lätthet tar bort distansundervisning vid minsta lilla tecken på en minskning av dödsfall och nysmittade?  Borde vi inte vara kloka nog att hålla ut lite till oavsett om det gäller undervisning eller amorteringskrav? Istället borde vi tänka på vad som gynnar oss i ett  längre framtidsperspektiv? Vikten av att hålla bostadsmarknadens glöd vid liv är nog så viktigt i ett annat tämligen mörkt Coronasverige och kanske är det på plats att man samtalar bättre i de digitala beslutskorridorerna, kommenterar Johan Linde, ordförande på FMF.

Läs hela artikeln