aug 25 | Nyheter

Ökat lägenhetsutbud kan ge bättre köpläge

Utbudet på bostäder är just nu betydligt större än i fjol. Under augustis tre första veckor dök 11 011 nya lägenheter upp på Hemnet, vilket är en ökning med nästan 44 procent jämfört med samma period förra året.

– Dels kan amorteringskravet spela in lite. Det gjorde att fler valde att sälja på våren förra året istället för sommaren och hösten. Sedan är nyproduktionen sannolikt en bidragande faktor. Vi är uppe på nästan samma nivåer som under miljonprogramåren, där Boverket räknar med 72 000 påbörjade nya bostäder i år, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet, till Aftonbladet.

Ökningen syns också tydligt på Booli.se där lägenhetsutbudet har ökat med 27 procent de senaste 30 dagarna.

– Det är för tidigt att säga om det är en ihållande trend, men det kan absolut innebära att det inte är lika lätt som tidigare att sälja sitt boende nu. Det har varit väldigt mycket en säljares marknad de senaste åren, säger Matilda Adelborg, presskontakt på Booli, till Aftonbladet.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling och ordförande i Fastighetsmäklarförbundet, menar att möjligheterna att göra en bra affär just nu är större och att priserna kortsiktigt kan komma att sjunka.

– Under lång tid har man klagat på att det inte finns något att välja på. Nu finns chansen att välja, och hittar du en bostad som det just då är lite mindre intresse för är det lättare att få igenom ett lägre bud. Vi har redan i år sett en inbromsning av priserna. Det är också ett skäl till att många bostäder från i våras kommer ut igen. En del har haft för höga förväntningar på priset, säger han till Aftonbladet.

Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling, menar att det större utbudet kan leda till att priserna inte sticker iväg på samma sätt som tidigare.

– Jag hoppas att folk får mer betänketid innan man slår till. Det i sin tur kan leda till att priserna ligger kvar eller inte skjuter i höjden lika mycket som tidigare, säger hon till Aftonbladet.

Hon håller dock inte med om att det skulle råda ett fyndläge för köparna just nu.

– De dagarna är förbi. Alla marknader går upp och ner, men att fynda i storstäderna går inte. Men jag hoppas att det större utbudet håller i sig, så att köparna får fler objekt att välja mellan och känner sig mindre stressade, säger hon.