aug 28 | Nyheter

Vapnet mot lockpriserna

Det har gått runt ett år sedan Fastighetsmäklarförbundet introducerade Statistiskt jämförelsevärde, branschens nya vapen mot lockpriser.

Trots ett positivt mottagande är kännedomen bland konsumenter ännu för låg, vilket är något som fastighetsmäklarförbundet arbetar med att förändra.

– Vi har en fantastisk modell för att lösa frågan kring lockpriser. Men vi behöver jobba för att få ett större genomslag i branschen, säger Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet, till SvD.

Idén med den nya tjänsten är att köparen ska kunna få tillgång till en oberoende statistisk värdering av bostaden baserad på slutpriser för liknande bostäder i området. Detta leder till tryggare bostadsaffärer och minskad irritation för både köpare och säljare.

Än så länge finns det ingen tydlig statistik på hur många fastighetsmäklare som använder sig av modellen men en rapport från Valueguard (som tillsammans med Värderingsdata sammanställer statistiken för Statistiskt jämförelsevärde) visar att 26 procent av alla statistiska jämförelsevärden ligger inom 2,5 procent från slutpriset. Detta kan jämföras med att knappt åtta procent av utgångspriserna ligger lika nära slutpriset.

Erik Olsson, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet och vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling, anser att det här är ett bra sätt att komma ifrån lockprisproblematiken

– Nu har vi äntligen en möjlighet att komma bort från lockpriser som har varit ett stort svart moln över mäklarbranschen i 14 år. Utmaningen är att få fler mäklare att börja med det nya arbetssättet, men de mäklare som sätter sig in i hur det fungerar märker att det i verkligheten funkar bra, säger Erik Olsson till SvD.

Läs hela artikeln här

jämförelsevärde.se