nov 12 | Nyheter

Mäklare inför krav på bank-id

Oro för fejkade budgivningar får nu mäklare att införa total id-kontroll.
– Budgivningarna är problematiska för branschen, säger David Johansson, tillsynschef vid Fastighetsmäklarinspektionen.

Det nya mäklarföretaget Norban är bland de första mäklarfirmorna att kräva bank-id vid samtliga budgivningarna och på alla objekt.

– Även om bud inte fejkas så ofta som många tror, ska vi visa köparna exakt vilka som har deltagit i budgivningarna, lovar Per Hedenmark, vd vid Norban.

Även fast lagen skärptes för några år sedan med krav på journalföring av alla bud och budgivare så är det till skillnad från många andra länder inte bud bindande i Sverige.

– Visst går det fortfarande att fejka bud även om man inför id-kontroll, men jag tror att ribban blir mycket högre när spekulanten måste visa exakt vem han eller hon är i budgivningen, säger Per Hedenmark.

Att så kallade bulvaner hjälper mäklare att buda upp priserna är troligen mycket ovanligt, men bilden av att budgivningar väcker många frågor, bekräftas av David Johansson som är tillsynschef FMI:

– Vi möter mycket oro kring budgivningar, och det blir ofta påföljder för mäklare. Så budgivningarna är problematiska för branschen, säger han.

Egentligen finns lösningen med bank-id vid budgivningar brett lättillgänglig för praktiskt taget alla mäklare också genom Hemnet. Där köpte man nyligen in it-tjänsten för att erbjuda den till de mäklare som vill.