nov 19 | Nyheter

Bostadsrättspriserna i Stockholm drar ifrån

Man kan nu se att Malmö har bromsat in och drar ned snittet något på bostadspriserna. Däremot fortsätter Stockholm att dra gå bra, speciellt lyxlägenheter.

De senaste mätningarna på bostadsmarknaderna visar att priserna sjunkit i oktober, dock med enbart 0,1 procent. Malmö som har visat ökat de senaste kvartalen har nu i oktober istället gått ned.

I Göteborg går däremot marknaden bra, där har villorna ökat med 1,2 procent viilket ger ett lyft på nästan 5 procent under året.

Bland bostadsrätter är det Stockholm som klättrar mest med blygsamt 0,4 procent.
Däremot kan man se att det är en brantare stegring i det dyrare segmentet i Stockholm innerstad där priserna ökat med 0,7 procent under oktober. Detta gör att det sammantaget gått upp 6,7 procent under året.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm, menar att säljarens marknad är tillbaka för de allra mest eftertraktade lägenheterna.

”Det är tydligt att vi återigen ser säljarens marknad på attraktiva bostäder i storstäderna. Uppgången drivs av kapitalstarka kunder som blivit rikare efter kraftiga börsuppgångar och ett lågt ränteläge”, säger han och menar att slopandet av värnskatten kommer att elda på prisutvecklingen ytterligare efter nyår.

Erik Olsson, grundare av Erik Olsson Fastighetsförmedling, ser det minskade utbudet som främsta förklaring till uppgången i Stockholm, men håller med om att det är fördel de lite dyrare bostäderna.

”Priserna är nästan tillbaka på toppen, men det är inte lika hetsigt nu. Köparna är selektiva så det är stor skillnad mellan attraktiva och mindre attraktiva bostäder”, kommenterar Erik Olsson.