sep 7 | 2023

Lär känna FMFs styrelse: Jan Jägholm

Vid årets stämma valdes tre nya ledamöten in till FMFs styrelse. Under sommaren kommer ni att få möjlighet att lära känna de nya tillskotten och övriga medlemmar i styrelsen genom en kort intervjuserie. Trevlig läsning!

Vem är du?
Jan Jägholm mäklare sedan 37 år tillbaka och ägare till Jägholm Norrortsmäklarna. Jobbar idag klart mindre och min son John har fått tagit över ledarrollen för företaget.

Vad har du för bakgrund i branschen?
Har drivit eget mäkleri i Norra Stockholm sedan 1989. Startade detta efter 3 år på Nordbankens Fastighetsbyrå där jag fick lära mig mycket av min mentor Torbjörn Wallberg. Vi driver idag 2 kontor i Norrort ett i Täby och ett i Vallentuna.

Vad bidrar du med till FMFs styrelse?
Framför allt min erfarenhet efter många år i branschen. Tror mig kunna branschen rätt bra efter alla år som fastighetsmäklare. Som idag när marknaden är lite gungig. Detta är inget nytt för mig som varit med om alla de många upp och nedgångar vi haft sedan jag började som mäklare 1986. Har under åren varit mindre diplomat och haft en mera drivande roll i styrelsen. Inte rädd för att säga de alla andra bara tänker.

Vad anser du branschen behöver fokusera mer på?
Hålla branschen ren från alla lycksökare och i vissa fall som nu på sistone exempel på rent kriminella element. Bostadsmarknaden omsätter mycket stora pengar och detta lockar alltid fel folk. Vi måste göra allt för att hålla vår bransch så ren det går för att behålla vår trovärdighet.

Vidare ge nya mäklare rätt villkor för att lyckas. Allt för många nya mäklare slutar idag allt för tidigt då de inte kan försörja sig på bara en ren provisionslön.

Mäklarutbildningen har idag också stora brister då den tar upp en massa poäng inom för mäkleriet oviktiga ämnen men allt för lite praktiskt mäkleri. Många nya mäklare kan allt om koncernredovisning, diskrimineringslagen, mm. men har aldrig och kan i många fall inte sätta ihop ett vanligt köpekontrakt. Vad branschen behöver är nya mäklare vilka fått mera praktiktid inom yrket och mindre korvstoppning i ämnen oväsentliga för arbetet som fastighetsmäklare.

Snabbfakta
Namn: Jan Jägholm
Bor: I Bergshamra Norrtälje
Familj: Fru, 3 vuxna barn.
Hobby: Fiske.
År i branschen: Många, registrerad 1986 så det blir 37 år.
Drömboende: Vi har just byggt vårt drömboende. En stor 1-plans villa med högt lugnt läge.