apr 5 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Svagt uppåt i mars

 

Pressmeddelande den 5 april 2019

 

Den senaste månaden har bostadsrätts- och villapriserna i riket ökat med +1 procent. Både senaste tre månaderna och 12 månaderna har bostadsrättspriserna stått stilla. Villorna har ökat senaste tre månaderna med +1 procent men stått stilla senaste 12 månaderna. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Senaste månaden ökade bostadsrättspriserna i Stockholm och Malmö med +1 procent medan de var oförändrade i Göteborg samt i samtliga innerstäder. På 12 månader sticker Malmö ut från övriga och ökar med +3 procent och centrala Malmö med hela +5 procent. Senaste månaden ökade villapriserna i samtliga stadsområden med +1 procent. På 12 månader sticker Malmö ut även här och ökar med +4 procent medan Stockholm ligger på -2 procent och Göteborg på +1 procent.

  • Det händer inte särskilt mycket prismässigt nu. Tittar vi på riksnivå senaste 12 månaderna för både villor och bostadsrätter så är det samma prisnivå nu som då. Det får vi ändå beteckna som stabilt i en marknad som ändock varit ganska oförutsägbar och instabil till och från, och speciellt i Stockholm. Som jag kommenterat tidigare är marknaden svår att sia om prismässigt då det är så mycket som påverkar. Vi har en huvudstad med unga människor som påverkats hårt av amorteringskravet och frågan är om vi sett toppen på det ännu. Det hämmar både människors utveckling och Stockholms tillväxt på sikt om våra unga inte hittar någonstans att bo, säger Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.


För ytterligare information var vänlig kontakta:

Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet

Tfn. 070-452 86 17

Email: jenny.stenberg@fmf.se

 

För mer utförlig statistik gå in på http://www.maklarstatistik.se/.