maj 9 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadspriserna svagt uppåt

Pressmeddelande den 9 maj 2019

Dagens statistik från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna den senaste månaden har stått stilla medan villapriserna ökat med +1 procent. Den senaste 3- och 12-månadersperioden har bostadsrättspriserna ökat med +1%. Villapriserna har även de ökat något, med +3 procent på tre månader och med +1 procent senaste 12.

I storstadsområdena är det blandad kompott av stillastående och upp. Senaste månaden ökade bostadsrättspriserna i Centrala Göteborg med +2 procent och Stor-Göteborg med +1 procent, medan det i både Stockholm och Malmö har stått stilla. Även denna mätning skiljer sig både Centrala Malmö och Stor-Malmö från övriga storstäder med uppgångar på +7 procent respektive +6 procent senaste 12 månaderna.

Villapriserna ökade senaste månaden i både Stor-Stockholm och Stor-Malmö med +2 respektive +1 procent, medan det stod stilla i Göteborg. Årstakten för villor i Stor-Stockholm ligger nu på +-0 samtidigt som Stor-Göteborg har ökat med +2 procent och Stor-Malmö med +5procent.

  • Med dagens statistik får vi ändå säga att marknaden överlag prismässigt är stabil just nu. Det är inga stora svängningar åt något håll. Det är för både köpare och säljare och gör det mer förutsägbart för dem och lättare att mötas i affären. Det är också de signaler vi just nu får från våra medlemmar. För bostadsrätter i Stockholm har man märkt en något bättre marknad senaste månaderna där framför allt lägenheter med ”alla rätt” till och med hamnar på samma prisnivåer som våren 2017. Men det finns såklart fortsatt utmaningar för köpare och säljas av bostadsrätter i Stockholm att mötas. Våra medlemmar ute i landet vittnar om en bra marknad just nu men att utbudet har ökat och att säljprocesserna därmed tar lite längre tid än vad de gjort tidigare, det finns helt enkelt mycket att välja bland för köparna, sägerJenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.


För ytterligare information var vänlig kontakta:

Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet

Tfn. 070-452 86 17

Email: jenny.stenberg@fmf.se

För mer utförlig statistik gå in på http://www.maklarstatistik.se/.