jul 5 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadspriserna svagt uppåt

Pressmeddelande den 5 juli 2019

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik:

Stabila bostadspriser

Dagens statistik från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna var oförändrade medan villapriserna ökade med +1 procent den senaste månaden. Jämfört med för ett år sedan har priserna på bostadsrätter i riket ökat med +3 procent medan villorna ökat med +1 procent.

Bostadsrättspriserna har ökat med +1 procent den senaste månaden i både Stor-Malmö och Centrala Malmö samt i centrala Stockholm och Göteborg, medan det på riksnivå är oförändrat. På 12 månader är det Stor-Malmö som ökat mest med +8 procent. Samtidigt har villapriserna ökat med +1 procent i Stor-Malmö samt i riket medan det stått stilla i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg. På årsbasis har villapriserna ökat mest i Stor-Malmö med +5 procent, medan det ökat med +1 procent i både Stor-Göteborg, Stor-Stockholm samt på riksnivå

  • Det är fortsatt små prisrörelser och inga stora svängningar vilket vi ändå får beteckna som stabilt och bra. Våra medlemmar vittnar om att det görs fler affärer, vilket vi även ser i statistiken, men att det som tidigare tar längre tid. I veckan kom Riksbanken med besked om reporäntan som kanske ytterligare lugnar konsumenterna, gör det lite mer förutsägbart. Med tanke på ränteläget kanske det är dags att bankerna ser över sina höga kalkylräntor så att det blir lättare för framförallt förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Det är lite märkligt att ha sådana höga kalkyler när ingen ser att de kommer bli verklighet av sådana boräntor  för lång tid framöver, säger Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.

För ytterligare information var vänlig kontakta:

Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet

Tfn. 070-452 86 17

Email: jenny.stenberg@fmf.se

 

För mer utförlig statistik gå in på http://www.maklarstatistik.se/.