jul 4 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Stabilt med fortsatt små prisrörelser

Något upp annars fortsatt små prisrörelser visar senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. I riket har bostadsrättspriserna stått stilla både den senaste månaden och de senaste tre månaderna, samtidigt har villapriserna ökat med 1 procent senaste månaden och med 2 procent de senaste tre månaderna.

Riket, Centrala Stockholm och Stor-Stockholm skiljer sig fortsatt något från övriga storstadsregioner då bostadsrättspriserna stått stilla senaste månaden. För Göteborg och Malmö ökar bostadsrättspriserna med 1 procent senaste månaden och i Central Göteborg med hela 3 procent den senaste tremånaders-perioden.

Villapriserna i riket och Stor-Göteborg fortsätter öka något med 1 procent senaste månaden medan Stor-Stockholm och Stor-Malmö står stilla.

– Det är positivt att det gått lite upp men det är små prisrörelser. Vi får fortsatt vänja oss vid att priserna går lite upp och lite ner, och där bostadsrätterna är mer prisrörliga. Många har säkert passat på att sälja sitt boende innan sommaren och det är möjligt att det är det som syns i statistiken denna månad. Marknaden är trög på flera håll, det tar tid till avslut och alla får inte det pris som de har begärt. Nu är vi inne mitt i sommaren och det kommer nog inte hända så mycket prismässigt under sommaren som inte är relaterat till säsong. Vi går en spännande höst till mötes. Det är också valår och vi är många som efterfrågar ett rejält omtag av bostadspolitiken, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.