jul 4 | Nyheter

Höga bostadspriser och reavinstskatten hindrar flytt

Höga bostadspriser och reavinstskatten är största hindren för att flytta från sitt radhus eller sin villa för de som är 50 år eller äldre. Många tycker dessutom att reavinstskatten bör avskaffas och att de bor för stort. Det visar Fastighetsmäklarförbundets undersökning som genomförts av Kantar Sifo.

Villa- och radhusägare som är 50 eller äldre uppger att det största hindret för att flytta är att det är för dyrt att köpa nytt (24 procent). Därefter följer reavinstskatten och att det är för jobbigt att flytta på delad andraplats (15 procent). Men här finns skillnader beroende på var i landet man bor. Stockholmare och Göteborgare rankar reavinstskatten som största hindret för att flytta, 29 procent respektive 27 procent anser det.

På frågan vad som är den främsta anledningen till att man funderat på att sälja svarar 37 procent att de bor för stort. Men även här finns geografiska skillnader, i exempelvis Stockholm svarar 51 procent att man bor för stort och i Malmö 43 procent.

Avskaffa reavinstskatten
Reavinstskatten är ett hett ämne som diskuteras flitigt, både avskaffande och sänkning eller bevara den som den är. I undersökningen är det tydligt att villa- och radhusägare över 50 år tycker att den ska avskaffas då 42 procent svarar detta. Även på denna fråga sticker Stockholmare och Malmöbor ut med 49 procent respektive 53 procent. Men kan den inte avskaffas så bör den i alla fall sänkas anser 46 procent i undersökningen. I Stockholm anser hela 56 procent det och i Göteborg och Malmö 52 procent respektive 55 procent.

– Det är väldigt tydligt i vår undersökning att om man bor i villa eller radhus och vill sälja så är man tveksam på grund av för höga priser för att köpa nytt boende och reavinstskatten. Det är kanske inte förvånade att storstäderna sticker ut i detta eftersom priserna på bostäder är så pass höga. Många som vill sälja i den åldersgruppen har förmodligen bott länge i sitt hus och får därmed också betala en väldigt hög reavinst. Den kombon gör det svårt. Och även om du säljer och köper på samma marknad så tycker man uppenbarligen att det blir för dyrt och kostsamt. Man sitter hellre kvar i huset och därmed blir det också inlåsningseffekter, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

– Jag tycker det är viktigt att politikerna efter valet tar ett rejält omtag av hela bostadspolitiken. Och det handlar inte bara om att se över reavinstskatten utan allt, amorteringskrav, bolånetak, ränteavdrag, hushållens skulder, bostadsbristen etc. En ny rejäl bostadsreform som det inte får ta allt för lång tid att få på banan, avslutar Carolina Stegman.