apr 16 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Prisnedgången har dämpats

Prisnedgången har dämpats och prisnivåerna skiljer sig stort runt om i landet. I Fastighetsmäklarförbundets (FMF) senaste Mäklarpanel som publicerades i torsdags bedömer mäklarna att priserna kommer att öka.

Svensk Mäklarstatistiks senaste siffror visar att priserna på bostadsrätter i riket har gått ner med -1 både på 1 och 3 månader medan villapriserna har ökat något med +1 på 1 månad men stått stilla på 3 månader. Siffrorna visar också att medan villapriserna i Stor-Stockholm upplevt prisnedgång på -6 på 12 månader har villapriserna i Stor-Malmö ökat med +4 och i riket med +1.

– Det kan man ju säga är en enorm skillnad och visar tydligt att bostadsmarknaden inte är en homogen marknad och att bilden som getts inte alltid har stämt. Det har varit trögt på många platser runt om i landet, men prisbilden har varit allt annat än lika över landet. Det vi kan se nu är att prisnedgången verkar ha planat ut och kanske har brutits. Enligt vår senaste Mäklarpanel som kom ut i torsdags bedömer mäklarna att priserna kommer öka. Inte sedan i början av september 2017 har så många mäklare spått en prisuppgång som under de senaste fyra veckorna, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

– Nu inleds högsäsongen för att köpa och sälja bostäder och våra medlemmar vittnar om något ökad aktivitet. Det har skett stora förändringar under våren i och med amorteringskravet. Nu återstår att se hur våren och sommaren utvecklas både gällande prisutvecklingen och rörligheten, om köpare och säljare börjar hitta tillbaka till varandra igen, avslutar Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.