jun 9 | 2020-2022

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Nedåt för bostadsrätter, uppåt för villor under minskad försäljning

Under maj månad har bostadsrätterna minskat med -2% i riket medan villorna ökat med +1%. Jämför man med föregående år har det överlag skett en ökning på +3% på bostadsrätterna samt +5% på villorna, visar den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätterna hade den största minskningen i Stor-Stockholm på -3%. I centrala Stockholm och centrala Malmö visade en minskning på -2% och i övriga områden var det en minskning på -1%. Årstakterna ligger fortfarande på plus och varierar mellan +1% och +5%, där det är priserna i Stockholm som ökat med +5%, kommenterar Per-Arne Sandegren på Svensk Mäklarstatistik.

Villapriserna däremot ökade som mest i Stor-Malmö med +2%, i Stor-Göteborg +1% och i Stor-Stockholm har det inte skett någon förändring från föregående månad. Årstakterna varierar mellan +4% och +7% med Malmö i topp.

Svensk Mäklarstatistik visar på att det varit en förminskning i försäljning då det totalt såldes 15.000 bostäder i Sverige under maj månad, vilket är 15% färre mot samma månad i fjol. Villorna minskade något mer än bostadsrätterna med -15% respektive -14%.

Det vi ser nu är att utbudet av bostadsrätter är rekordhögt, vilket kan ha att göra med att köpare och säljare inte vet var de ska mötas i pris. Detta i kombination kan vara en av orsakerna till att bostadsrätts-siffrorna ser ut som de gör, kommenterar Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet.

 

För ytterligare information var vänlig kontakta:

Jenny Stenberg, vd Fastighetsmäklarförbundet
Tfn. 070-452 86 17
Email: jenny.stenberg@fmf.se

 

Källa: Svensk Mäklarstatistik
För mer utförlig statistik gå in på http://www.maklarstatistik.se/