aug 16 | Nyheter

Förbjudet för utlänningar att köpa hus på Nya Zeeland

I ett försök att bromsa de allt stigande bostadspriserna på Nya Zeeland röstade under onsdagen det nyzeeländska parlamentet igenom ett förbud för utlänningar att köpa bostad i landet.

Nya Zeelands fantastiska ostörda natur och närhet till havet har lockat många miljardärer till att köpa lyxiga sommarhus i landet. Under de senaste tio åren har bostadspriserna dock stigit med drygt 60 procent, något som har lett till en allt större bostadsbrist.

– Regeringen menar att nyzeeländare inte ska kunna bjudas över av rika utländska köpare. Oavsett om det är en vacker tomt vid en sjö eller havet, eller ett blygsamt förortshus, så säkerställer denna lag att marknaden för våra hem ligger i Nya Zeeland och inte på den internationella marknaden, säger biträdande finansminister David Parker till nyhetssajten Bloomberg.

Statistiken visar dock att de utländska köparna bara står för en liten del av den nyzeeländska bostadsmarknaden. De verkliga orsakerna tros snarare vara höga hyror, invandring och brist på prisvärda bostäder.

– Utländska köpare är bara 3 procent av marknaden och tenderar att fokusera mer på nybyggnation, vilket klargör att utländska investerare bidrar till nya bostäder. Det är avgörande för en bostadsmarknad med underskott, säger Dave Platter, som arbetar på en kinesisk mäklarbyrå till The Financial Times.

I juli uppmanade Internationella valutafonden landet att dra tillbaka lagförslaget, eftersom organisationen bedömde att den inte skulle förbättra bostadssituationen i landet.

Det finns dock vissa undantag. Utlänningar med uppehållstillstånd, personer med medborgarskap i Singapore eller Australien samt utlänningar som redan äger fastigheter i landet kommer inte påverkas av förbudet. Utländska köpare kan dock fortfarande göra mindre investeringar i större lägenhetskomplex eller hotell.