nov 12 | Nyheter

FMF:s VD vill ge mäklaryrket ett högre värde

 

I november 2018 tillträdde Jenny Stenberg som VD på Fastighetsmäklarförbundet (FMF). Under det gångna året har hon startat igång en rad projekt för att bland annat förbättra mäklarnas anseende och lyfta hållbarhet inom yrket.
– Målet var till en början att sätta en ny kultur och struktur samt se över alla arbetsprocesser. Nu går vi mot 2020 och driver olika kvalitetsprojekt för att utveckla branschen, säger Jenny Stenberg.

När Jenny Stenberg inledde sin karriär var det juridik och familjerätt som i första hand lockade. Under tio år arbetade hon initialt som jurist, men tog sedan över ansvaret för den arvsrättsliga avdelningen på begravningsbyrån Ignis, för att fortsätta som franchisetagare på Juristbyrån, som tillsammans med Fastighetsbyrån ägs av Swedbankkoncernen. Jenny drev eget med fokus på familjerättslig rådgivning och trivdes i rollen. Däremot ville hon gärna bredda sig och tog därför anställning som bolagsjurist på Fastighetsbyrån. Där kom hon dagligen i kontakt med mäklare och blev allt mer intresserade av branschen. Tiden på Fastighetsbyrån var lärorik men Jenny började återigen att längta efter nya utmaningar. En dag blev hon kontaktad av FMF som sökte en ny VD.

– Min första tanke var att jag inte var redo för en sådan här roll, men jag fick en otroligt bra känsla och gick på intervju. Det är jag så glad för idag. Rollen på Fastighetsbyrån var väldigt spännande, men den var begränsad och jag som är extremt målinriktad som person fick inte riktigt utlopp för alla idéer och tankar jag hade. Redan efter några veckor på FMF kände jag att det var helt rätt, säger Jenny Stenberg.

Mer än bara visningsvärdar
Förutom att rollen som VD på FMF tillåter Jenny att utveckla sitt ledarskap, ger den henne också möjlighet att påverka mäklaryrkets status i samhället. Under sin första tid hade hon som målsättning att bygga upp ett helt nytt team och göra en genomlysning av förbundet, där hon bland annat ville effektivisera arbetsprocesser och rutiner samt säkerställa att de ger den allra bästa servicen till sina medlemmar. Nu siktar Jenny mot 2020 och har som främsta mål att utveckla verksamheten inom förbundets kärnområde SEKO – Service, Ekonomi, Kvalitet och Opinion. I första hand riktas fokus mot kvalitet och opinion, där FMF vill lyfta mäklarnas anseende och arbeta för att ändra bostadsreglerna så att det blir större rörlighet på marknaden. Enligt Jenny är rörligheten på bostadsmarknaden ett problem där det idag står stilla lagstiftningsmässigt. Marknaden är stabil, men många äldre tvingas fortfarande bo kvar i sina villor och unga kommer inte ens in på bostadsmarknaden. Mäklarnas anseende är också viktigt eftersom många fortfarande misstror mäklare och har låg kännedom om vad en mäklare egentligen gör.

– Jag skulle önska att mäklare går samma väg som advokater, som ju har ett väldigt högt anseende i samhället. För att få till det måste utbildningssätena bredda utbildningarna så att det inte ligger alltför mycket fokus på säljdelen. En mäklare är så mycket mer än en visningsvärd. Jag tror och hoppas att vi kommer att se förändring framöver med högre utbildningskrav exempelvis, men det tar naturligtvis lång tid innan vi kan förvänta oss resultat, säger Jenny Stenberg.

Ett hållbart mäklaryrke
Som VD för FMF ser Jenny det som en av sina viktigaste uppgifter att utveckla mäklaryrket och leda branschen i en föränderlig tid. Halvårsstatistik från Fastighetsmäklarinspektionen visar att det i år är första gången på länge som antalet mäklare har minskat, och även om det handlar om ytterst få anser inspektionen att det är ett trendbrott. Enligt Jenny har många mäklarstudenter förväntningar som inte överensstämmer med verkligheten och blir därför dåligt rustade för de hårda kraven i yrket. För att få mäklaryrket att bli mer hållbart kommer därför FMF i framtiden arbeta intensivt med att se till att det blir en översyn av utbildnings- och fortbildningskrav.

– 2020 blir året då alla våra tilltänkta projekt sätts igång på riktigt. Jag har bara varit drygt ett år på FMF men vet redan att jag är precis där jag ska vara. Det finns så mycket att göra och jag älskar förändring. Nu ser jag fram emot att lägga i en högre växel, avslutar Jenny Stenberg.