jun 4 | 2020-2022

”FEI:s intensiva utbildning förberedde mig för arbetslivet som mäklare”

24-åriga Marcus Turesson älskar att sälja och har länge velat arbeta med att förmedla bostäder. Genom FEI:s uppdragsutbildning Fastighetsmäklare 120 hp tog han ett nytt steg i karriären.

– Just nu ser jag fram emot att komma ut i arbetslivet och äntligen hålla i mina egna visningar, säger Marcus Turesson som nu är nyexaminerad mäklare.

År 2018 kände den då 22-åriga butikssäljaren Marcus Turesson sig redo att ta ett kliv i arbetslivet. En tidigare kollega läste på FEI och berättade gott om sina erfarenheter, vilket gjorde Marcus intresserad.

När han sedan flyttade till Malmö kom han i kontakt med mäklarbyrån Bjurfors, som erbjöd Marcus både anställning och möjligheten att läsa vidare till fastighetsmäklare. Utbildningen är en uppdragsutbildning vilket innebär att arbetsgivaren bekostar studierna.

– Det var såklart jättekul. Jag har alltid trivts bra med säljyrket och har länge lockats av att bli mäklare. Nu hade jag hittat någon som trodde på mig och ville satsa.

Marcus lämnade västkusten och bosatte sig i Malmö för att utbilda sig inom bland annat fastighetsrätt, värdering och byggnadsteknik. Parallellt med studierna arbetade han på Bjurfors med bland annat kundbesök och visningar.

– Genom att arbeta nära andra mäklare kunde jag bygga upp ett nätverk, lära mig jargongen och få insyn i hur det faktiskt fungerar i branschen. Det tror jag kommer vara till stor hjälp i framtida arbeten.

Fastighetsmäklare 120 hp är flexibel och går att läsa under 16 till 21 månader. Marcus valde att läsa intensivt under 16 månader och för att kunna kombinera både jobb och utbildning var god planering en framgångsfaktor.

– Under utbildningen lärde jag mig vikten av struktur och disciplin, något jag alltid kommer ha användning av. Eftersom mitt mål var att alltid klara tentamina på första försöket la jag också ner mycket tid på självstudier.

Oftast studerade Marcus i FEI:s utbildningslokaler i Malmö, Ibland passade det bättre med studier på distans med FEIFLEX. Även om han varit på plats under en föreläsning kunde han i efterhand använda de inspelade föreläsningarna online som repetition.

I maj 2020 fick Marcus titeln registrerad fastighetsmäklare och nu ser han fram emot att börja arbeta på riktigt.

– Det var en utmanande och spännande utbildning som förberedde mig riktig bra för yrkeslivet som mäklare. För alla som vill bli mäklare kan jag varmt rekommendera FEI, säger Marcus Turesson.


Fastighetsmäklare på FEI
Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI i samarbete med Högskolan Väst. Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare. Utbildningen ges på plats i Stockholm, Göteborg, Malmö, Alicante (Spanien) eller på distans.