feb 26 | 2020-2022

Enkätstudie: Så har bostadsmarknaden förändrats under pandemin

I Fastighetsmäklarförbundets (FMF) senaste medlemsstudie blir det uppenbart att bostadmarkanden har ändrat karaktär under pandemin. Sett över hela året upplevde få mäklare ett större inkomsttapp, men samtliga tvingades ställa om visningar och intresset för större bostäder har ökat markant.
– Tidigare har det alltid varit små lägenheter som har varit mest eftertraktade, men under pandemin har de varit mer svårsålda. Istället är det treor och större som har gått bäst, säger Sanna Treijs, fastighetsmäklare på Notar Södermalm.

För att undersöka hur svenska mäklare upplevde 2020 och hur de ser på 2021 har Fastighetsmäklarförbundet (FMF) genomfört en medlemstudie. Resultatet visar att av de 58 svarande tvingades de flesta hitta nya sätt att genomföra visningar under förra året, som förlängda tider eller digitala alternativ, men att en majoritet sålde ungefär lika många eller fler bostäder jämfört med tidigare år.

– Det var en svacka i samband med att pandemin blev ett faktum. Väldigt många ville sälja, men köparna var avvaktande; utbudet var betydligt större än efterfrågan och priset gick ner. Sedan blev det lite av en explosion på hösten när många kom på att de ville bo större. Jag tror att det beror på att många jobbar hemifrån och förbereder sig för ett liv efter pandemin med mer distansarbete, då behöver du kanske större ytor, säger Sanna Treijs.

Framtidens boende är större
Den stora efterfrågan under hösten ledde till att bostadspriserna ökade på de flesta platser i Sverige, och en övervägande del av FMF:s medlemmar tror att trenden antingen kommer att hålla i sig eller att de nuvarande priserna kommer att vara stabila under 2021. När pandemin slutligen är över är det få som tror att allting kommer att gå tillbaka till hur en gång var, utan digitala visningar och mer flexibla visningstider är något som kommer att bestå.

– För säljarna kan det vara jobbigt med fler och längre visningar, men för köparna är det en fördel när det finns alternativ. Det kan vara svårt att utföra sin undersökningsplikt vid digitala visningar, men de flesta löser det genom att skicka en representant som får titta i deras ställe, säger Sanna Treijs och fortsätter:
– Om vi tittar på bostadsmarknaden i stort så står vi inför en väldigt spännande tid, tror jag. Ifall fler kommer att arbeta hemifrån kommer trycket på större lägenheter och hus att öka. Kanske leder det till att fler lämnar städerna och flyttar ut på landet.