sep 14 | Nyheter

Varannan bostadsägare oroar sig för bolåneräntan

Reporäntan har varit negativ sedan 2015 och förra veckan meddelade Riksbanken att man återigen lämnar räntan oförändrad. Under en längre tid har Riksbanken signalerat en stundande räntehöjning och nu senast pratade man om slutet på 2018.

Trots att en eventuell höjning av räntorna skulle ske gradvis är det ändå allt fler svenskar som börjar oroa sig. I Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer (framtagen via Kantar Sifo) var det hela 46 procent av tillfrågade som kände oro för stigande räntor. De flesta uppger dessutom att de kommer att tvingas flytta ifall deras boendekostnad stiger med mer än tre till femtusen kronor.

– Svenskarna är betydligt mer oroade över stigande bolåneräntor i dag än bara för två år sedan. I vår Bobarometer som vi genomförde under 2016 svarade 62 procent att de inte alls var oroade, vilket kan jämföras med årets siffra som ligger på 36 procent, säger Petra Wester, tf. vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Vidare visar den senaste Bobarometern att var tredje svensk har en buffert på över 100 000 kronor för oväntade utgifter medan 9 procent uppger att det inte sparar alls. Motsvarande siffra för unga, mellan 18 till 29 år, ligger på 18 procent.

– Troligt är att reporäntan kommer att stiga kring årsskiftet, då är det viktigt att man har koll på hur man påverkas av en eller två procents ränteökning. Se över dina lån så du har rätt fördelning rörligt och fast beroende på hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt, säger Petra Wester, tf. vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Läs hela pressmeddelandet här.