sep 16 | Nyheter

Uppskovstaket på reavinstskatt tillbaka – oklart om räntan tas bort

Taket för hur mycket reavinstskatt man får skjuta upp vid en bostadsförsäljning återinförs nästa år.
Sparekonomen Frida Bratt är kritisk till beslutet.

Beslutet är en del av uppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna och innebär också att maxbeloppet höjs permanent från 1,45 miljoner till 3 miljoner kronor. Enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, innebär höjningen av maxbeloppet att 95 procent av alla bostadsägare kan få fullt uppskov.

”Jätteviktigt och positivt att taket höjs, frågan är vad som är poängen”, säger Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet som tycker man lika gärna kunde slopat taket helt och hållet.

Totalt 2,4 miljarder kronor avsätts för att återinföra taket, som slopades tillfälligt i och med ett riksdagsbeslut för tre år sedan.

Frida Bratt efterlyser också ett besked om uppskovsräntan. Enligt så kallade januariavtalet mellan S, MP, Liberalerna och C, ska uppskovsräntan på vinster vid bostadsförsäljningar tas bort helt och hållet. Detta skulle innebära att man helt kostnadsfritt kan skjuta upp skatten, i princip hur länge som helst. Tanken är att en slopad ränta skulle göra det enklare för människor att flytta.

Källa: Dagens Industri

Läs hela artikeln HÄR