jul 17 | Nyheter

Små lägenheter säljer snabbast

Små lägenheter (0-39 kvm) i Stockholm är de som har varit enklast att sälja under årets första halva. De har dessutom högst procentuell prisökning under budgivningen, enligt nya siffror från Booli.

Förra våren ökade priset på små lägenheter i snitt med 23 procent vid budgivning, i år är den siffran 11,1 procent.

– Efter att det ökade amorteringskravet infördes har månadskostnaden ökat för många, framförallt i Stockholm. Det gör att en del som tidigare tittat på större bostäder behöver tänka om och köpa mindre. Det kan vara en av förklaringarna till att just små lägenheter fortfarande slutar en bra bit över utropspriset, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

I Stockholm och Göteborg tar det i snitt 14 dagar att sälja sin etta. Snittet för landet är något högre, 17 dagar. Det kan jämföras med Mellanstora lägenheter (40-79 kvm) i storstäderna som i snitt tar någon dag längre att sälja.

– Det går, inte alls förvånansvärt, allra snabbast att sälja små lägenheter. Och nu drar högsäsongen för ettor igång! Igår kom det första antagningsbeskedet för högskolor och universitet och därmed tillkommer det spekulanter på små lägenheter. Många studenter måste snabbt ordna ett boende innan skolan börjar – för den som funderar på att sälja sin etta i en studentstad är det guldläge nu, säger Matilda Adelb