okt 21 | Nyheter

Så tar du bort din bostadsoro

Bostadsmarknaden är i en tid med bostadsbrist och höga priser så det är inte konstigt att många oroar sig för sin bostadsekonomi. Men även de som inte oroar sig borde tänka till. En stabil plan för att möta förändringar bör alla ha.

I veckan kom nya siffror om prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Såväl bostadsrätter som villor ökade med marginella 0,4 procent i pris under september, enligt Hox Valueguard. Siffrorna för storstäderna avvek inte särskilt mycket från rikssnittet.

Utvecklingen följer samma mönster vi har sett under en rad månader nu, och förstärker ytterligare bilden av en stabilisering på bostadsmarknaden.

Men att det är – ibland stora – skillnader mellan områden vittnar mäklare om. Budgivningar i attraktiva områden har tagit fart igen. Efter att det under ett par år har varit köparens marknad är det helt plötsligt fördel säljare på allt fler ställen.

Då gäller det att hålla huvudet kallt och sätta ett tak för sitt bostadsköp, för att inte dras med.

Ett sätt att undvika egenhändigt skapad bostadsångest är att inte pressa sin bostadsbudget till max. Kanske får man acceptera att inte bo exakt i kvarteret man drömmer om, men kan i gengäld sova bättre om natten i vetskapen om att man har en krockkudde om räntorna går upp eller den egna inkomsten sjunker.

För den som redan har gjort sin bostadsinvestering är rådet att lägga undan skillnaden mellan den nuvarande räntan och en ränta på cirka 4 procent. Då har man en buffert den dagen räntorna vänder upp. Det må låta snusförnuftigt, men du kommer sannolikt att tacka dig själv längre fram.

 

Källa: Dagens Industri

Läs hela artikeln HÄR