aug 13 | Nyheter

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Stillastående priser med regionala skillnader

Stillastående priser för både bostadsrätter och villor i riket. Något upp för bostadsrätter senaste månaden i storstäderna förutom i Stor-Stockholm. Det visar senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

På månadsbasis har bostadsrättspriserna i riket och Centrala Stockholm stått stilla medan det gått ner med -1 procent i Stor-Stockholm. I Centrala Göteborg ökar det med +2 procent, i Stor-Göteborg och Centrala Malmö med +1 procent och I Stor-Malmö med +3 procent.

Villapriserna i riket och i samtliga storstadsregioner har stått stilla senaste månaden. Skillnader hittar man när man tittar på 12 månader där Stor-Stockholm sticker ut med -8 procent medan riket ligger på -1 procent.

– Det är intressant att titta på 3-månaderssiffrorna för bostadsrätter där de regionala skillnaderna blir tydliga. Centrala Göteborg upp +6 procent och Stor-Malmö med +5 procent medan riket står stilla. Tittar vi på 12-månader så är det även här riket och Stockholm som skiljer sig mot Malmö och Göteborg. Det är minus på samtliga men med variation, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

– Förra hösten var skakig på många håll, även om det fanns regionala skillnader som alltid. I vår Mäklarpanel, där fastighetsmäklare bedömer bostadspriserna kommande tre månader, är det nu åter fler som bedömer prisuppgång än prisnedgång, dock bedömer majoriteten (47 procent) fortsatt stillastående priser. Hösten blir intressant, dessutom med tanke på att det är valår. Vi ser med spänning fram emot våra medlemmars första rapporter om bostadsmarknadens utveckling kommande veckorna, avslutar Carolina Stegman.